Witam,
Może znajdzie się na forum ktoś kto orientuje się w zagadnieniu wymiarowania przekładni.
Mam problem ze sprawdzeniem wytrzymałościowym przekładni planetarnej. Problem polega na tym, że nie jestem konstruktorem maszyn i na teorii tego zagadnienia się nie znam. Posiłkuję się modułem do projektowania przekładni zębatych w Inventorze ale nie ma tam opcji modelowania przekładni planetarnej. Obszedłem ten problem jak mi się wydawało analizując każdą parę kół zębatych osobna (satelity z wieńcem i satelity z zębnikiem) dzieląc odpowiednio sumaryczne obciążenie.
Jednak po zweryfikowaniu moich obliczeń przez konstruktora z którym współpracuję dostałem informacje że jego wyniki dla przekładni planetarnej są o rząd wielkości różne.
I w tym miejscu utknąłem.
Zależy mi żeby skończyć projekt ale nie mogę się doczekać aż mi to przeliczy, a poza tym chciałbym sam umieć to sprawdzić.
Czy ktoś może udzielić mi wskazówek / instrukcji w jaki sposób sprawdzać wytrzymałościowo przekładnię planetarną analizując kolejno pary kół?
Co do samych obliczeń to posłużę się wspomagaczem z programu i to mi wystarczy. Ale rozdział obciążenia muszę zrobić ręcznie.
KM
Przekładnia planetarna - obliczenia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Witam,
W googlu siedzę już jakiś czas i nie trafiłem do tej pory na to o co chodzi, albo trafiłem ale o tym nie wiem.
Zasadniczo wszystko co znalazłem odnośnie przekłądni planetarnych to sposób obliczania przełożenia. Ale nie o przełożenie tu chodzi chociaż niewątpliwie jest istotne.
To może przykład.
Na ostatnim stopniu przekładni planetarnej potrzebuję moment zdawczy roboczy 2,5 kNm i obroty ~ 60rpm.
wiem jaki będzie moment i obroty na zębniku ale nie wiem czy można wykorzystać te wartości wprost do wymiarowania połączenia zębnik satelita ponieważ na satelitach jest dodatkowa siła przyłożona w osi satelity która w jakiś sposób wpłynie na obciążenie połączenia satelita zębnik jak również satelita wieniec. Ale w jaki sposób?
Szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej niż poradę sprawdzenia u wujka.
KM
W googlu siedzę już jakiś czas i nie trafiłem do tej pory na to o co chodzi, albo trafiłem ale o tym nie wiem.
Zasadniczo wszystko co znalazłem odnośnie przekłądni planetarnych to sposób obliczania przełożenia. Ale nie o przełożenie tu chodzi chociaż niewątpliwie jest istotne.
To może przykład.
Na ostatnim stopniu przekładni planetarnej potrzebuję moment zdawczy roboczy 2,5 kNm i obroty ~ 60rpm.
wiem jaki będzie moment i obroty na zębniku ale nie wiem czy można wykorzystać te wartości wprost do wymiarowania połączenia zębnik satelita ponieważ na satelitach jest dodatkowa siła przyłożona w osi satelity która w jakiś sposób wpłynie na obciążenie połączenia satelita zębnik jak również satelita wieniec. Ale w jaki sposób?
Szczerze mówiąc liczyłem na coś więcej niż poradę sprawdzenia u wujka.
KM