Ciśnienie i podciśnienie - jaki układ

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
kosskoss
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Ciśnienie i podciśnienie - jaki układ

Post napisał: kosskoss » 13 lip 2011, 12:56

Witam,

Mam do Was pytanie. Potrzebuję wykonać pompkę z elektroniczną regulacją ciśnienia, dzięki której mógłbym np ustalać ciśnienie w oponach (pompka w zależności od potrzeby automatycznie pompuje lub odpompowywuje powietrze). Muszę zaadoptować układ, który ma możliwość wytworzyć ciśnienie i podciśnienie. Mój układ musiałby pompować do 2 atmosfer a zarazem mieć możliwość odpompowywania powietrza (wg wartości zadanej, jaką ustaliłbym na jakimś wyświetlaczu - ale z tym już sobie poradzę). Myślałem o zwykłym kompresorku samochodowym. Wydawało mi się, że zmiana polaryzacji odwróci jego działanie no ale niestety tak to nie działa. Pozostałe cechy jakie musiałaby posiadać ten układ to zasilanie 12V, rozsądna cena, niewielkie rozmiary, niewielka waga (coś ala wspomniany powyżej kompresorek). Poradźcie mi proszę co mógłbym zaadoptować? Z góry dziękuję za pomoc.

PS nie chce stosować manualnego zaworu odprowadzającego ciśnienie do atmosfery - chce w dalszej fazie budowy zastosować vakuometr i mierzyć ciśnienie i podciśnienie z różnych czujników, sciągać charakterystyki z tych czujników itp

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: FDSA » 13 lip 2011, 16:04

1.Procesor
2.Czujnik ciśnienia (Polecam serię MPX)
3.dwa elektro zawory (jeden trujdrożny ciśnienie upust drugi otworz zamknij )

i zabawa się zaczyna :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”