Witam ostatnio mam potrzebę testowania z "ręki" serwomotorów czy istnieje jakieś gotowe urządzanie które daje sygnały +-10V
Taki mały zasilacz symetryczny tylko w module.
Mam koncept jak coś takiego zrobić ale jeśli ktoś widział coś takiego gotowego to raczej niema sensu.
Pozdrawiam
Tester servonapedów
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Może jakieś sugestie 
Ogólnie wykombinowałem koncepcje układu który wytwarza ujemne napięcie o wydajności 10mA, - 10 V i dodatnie +10V potem daje chamski dzielnik napięcia bo zakładam że sygnały sterujące pobierają mało prądu zapewne to jakieś wejścia ADC.
żeby mieć wszystko bez procesorka, przekaźnikiem chciałbym zmieniać napięcie na zaciskach wyjściowych aby po przestawieniu styków obroty serva były w drugą stronę.
Jestem otwarty na sugestie może pokusił bym się tutaj o multiplekser analogowy ale nie wiem czy jest sens.
Pozdrawiam

Ogólnie wykombinowałem koncepcje układu który wytwarza ujemne napięcie o wydajności 10mA, - 10 V i dodatnie +10V potem daje chamski dzielnik napięcia bo zakładam że sygnały sterujące pobierają mało prądu zapewne to jakieś wejścia ADC.
żeby mieć wszystko bez procesorka, przekaźnikiem chciałbym zmieniać napięcie na zaciskach wyjściowych aby po przestawieniu styków obroty serva były w drugą stronę.
Jestem otwarty na sugestie może pokusił bym się tutaj o multiplekser analogowy ale nie wiem czy jest sens.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Tester servonapedów
tak i nazywa się potencjometrblue_17 pisze:czy istnieje jakieś gotowe urządzanie które daje sygnały +-10V
Wstawiasz go pomiędzy "+" i "-" zasilacza a suwak oddaje napięcie.
Drugi poziom napięcia bierzesz z mostka dwóch rezystorów równoległych do potencjometru.
Wyższy stopień automatyzacji uzyskasz na potencjometrze podwójnym - napięcie sterujące z suwaków a ścieżki włączone wzajemnie odwrotnie.
Operacyjność takiego układu zależy od paluchów kręcących oską lub gałką, wzmocnienie natomiast od wielkości potencjometru - koniecznie taki

Pasjonat