jak prąd dociera do budynków ?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
jak prąd dociera do budynków ?
Mam takie pytanie jak prąd dociera do budynków ?
Bo ja sobie myślę że to jest tak:
Elektrownia--->linia przesyłowa--->przyłącze--->tablica rozdzielcza--->gniazdko
Czy to jest tak mnij więcej ?
I czy to w każdej klatce jest tablica rozdzielcza czy np 1 obsługuje ileś klatek ?
Wiecie może jaki to jest kabel ? Czy gruby/chudy ?
I czy to w każdej klatce jest tablica rozdzielcza czy np 1 obsługuje ileś klatek ?
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Re: jak prąd dociera do budynków ?
Zapomniałeś o liczniku!mejson455 pisze:Mam takie pytanie jak prąd dociera do budynków ?
A swoją drogą jak się wierci te otwory w przewodach, że prąd nimi płynie tak szybko

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
mój blok ma 4 piętra nie licząc parteru i 12 klatek
czyli że w każdej klatce jest ta tablica rozdzielcza czy jedna np obsługuje kilka klatek ?
http://www.instalacje-instalacje.com.pl/elektryka.php
tutaj wyczytałem że jeden obwód może zasilić maksymalnie nie więcej niż 10 gniazd
to jeden obwód to jest jeden kabel czy jak ?
czyli że w każdej klatce jest ta tablica rozdzielcza czy jedna np obsługuje kilka klatek ?
http://www.instalacje-instalacje.com.pl/elektryka.php
tutaj wyczytałem że jeden obwód może zasilić maksymalnie nie więcej niż 10 gniazd
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Hm... tak na szybko to jedna skrzynka rozdzielcza na klatkę, nast. 1 "tablica" (takie coś z licznikami) na każdym piętrze, następnie już w mieszkaniu tablica rozdzielcza z podziałem na obwody.mejson455 pisze:mój blok ma 4 piętra nie licząc parteru i 12 klatek
Nie, nie kabel, bardziej hmm... logiczny układ: gniazd zwykłych (pokoje, gniazdka w kuchni do miksera itp), gniazd indywidualnych (pralka, lodówka, itp), gniazd w łazience (tu zdecydowanie "różnicówka", jeśli pralka w łazience to też by należało), w ilości jak na stronie z linku max 10 szt. na zabezpieczenie - rozsądnie jest dać jedno na pomieszczenie - w domu nie znajdziesz takiego gdzie potrzeba więcej iż 10 gniazdek (ciekawość wielka jak są liczone gniazda wielopunktowe?). Kolejne zabezpieczenie to oświetlenie ( i znowu - w mieszkaniu blokowym nie nazbierasz raczej więcej niż 20 punktów świetlnych) i tak dalej - głównym ograniczeniem jest koszt takowej tablicy.mejson455 pisze: http://www.instalacje-instalacje.com.pl/elektryka.php
Podejrzewam, że u Ciebie będą to 3 lub 4 bezpieczniki tzw "S"-ki gdzieś w kącie pod sufitem w przedpokoju.
Załączam zdjęcie tablicy rozdzielczej w moim mieszkaniu:

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzysiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Kolego - ile masz lat? Bo jeżeli mniej niż 14 to można zrozumieć, że o to pytasz, jeśli więcej to ..... zacznij korzystać z umiejętności czytania.mejson455 pisze:no to podejrzewam że u mnie jest tak podobnie z tym : )
bezpieczniki też masz rację mam gdzie mam : )
czyli tak jak wychodzi jeden obwód to ile to musi być kabli ? bo przecież w różnych pomieszczeniach mam gniazdka.
Kup sobie bateryjkę, druciki, żaróweczki i pobaw się. Przy okazji zapoznaj się z prawem Ohma.