Witam !
Czy można zasilać 3 silniki (1,35A 0,65Nm) na sterownikach l297/98 przy 1/2 kroku z trzech niezależnych transformatorów o parametrach: AC - 24V/4A i 7.8V/2A (elektronika)?
Wtedy tylko jeden z układów sterownika powinien mieć wlutowany obwód RC (gen. czopera)?
a 2 sprawa to pin 1 LPT w programie Mach2(demo). Niestety pomimo wszekich prób (nawet z BIOSEM) nie udało się uzyskać nic poza zerem logicznym <0,2V. A wg kolegi OTTOP ten pin to sygnał CLK dla osi X. Może mam uwalony port?
Proszę o pomoc!
Zasilanie sterownika na 297/98 na 3 trafach? i LPT
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Re: Zasilanie sterownika na 297/98 na 3 trafach? i LPT
Takie trzy silniki na L297/298 możesz zasilać z jednego takiego trafo, po co ci trzy (3*1.35=4.05 prawie trafo, a sytuacja że 3 silniki idą na 100% tak długo żeby trafo zagotować, jest nieprawdopodobna).gobo74 pisze:Witam !
Czy można zasilać 3 silniki (1,35A 0,65Nm) na sterownikach l297/98 przy 1/2 kroku z trzech niezależnych transformatorów o parametrach: AC - 24V/4A i 7.8V/2A (elektronika)?
Wtedy tylko jeden z układów sterownika powinien mieć wlutowany obwód RC (gen. czopera)?
a 2 sprawa to pin 1 LPT w programie Mach2(demo). Niestety pomimo wszekich prób (nawet z BIOSEM) nie udało się uzyskać nic poza zerem logicznym <0,2V. A wg kolegi OTTOP ten pin to sygnał CLK dla osi X. Może mam uwalony port?
Proszę o pomoc!
Nie ważne, czy masz jedno czy więcej zasilań, lepiej ustawić chopper z jednego sterownika-mastera, inaczej zawsze moga być dziwne zakłócenia.
Co do pinu 1 pod Machem i twoim kompem, nie mam pojęcia. Jak możesz, to sprawdź np. pod turbocnc, tam jest full konfiguracja wszystkich pinów, i będziesz wiedział czy to software czy hardware.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
można...Czy można zasilać 3 silniki (1,35A 0,65Nm) na sterownikach l297/98 przy 1/2 kroku z trzech niezależnych transformatorów o parametrach: AC - 24V/4A i 7.8V/2A (elektronika)?
ale czy tak będzie taniej?
nie

wszystkiej wyjścia LPT poza liniami danych (od pinu 2 - 9) mają kiepską wydajność prądową... i optoizolacja może tego nie pociągnąć - a na 100% nie mogą te wyjścia pracować szybkogobo74 pisze:pin 1 LPT w programie Mach2(demo). Niestety pomimo wszekich prób (nawet z BIOSEM) nie udało się uzyskać nic poza zerem logicznym <0,2V.

dlatego w kanonie sterownia cnc zaczynamy:
STEP_Y/DIR_Y -> lpt_2/lpt_3
STEP_X/DIR_X -> lpt_4/lpt_5
...itd
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Dzięki za podpowiedzi!
Z portem LPT zrobię tak, jak pisał kolega markcomp77, tzn. pin1 pozostawię luźny i zacznę od pinu 2. Reszta pinów działa poprawnie (wejściowe i wyjściowe).
Z trafami sprawa wygląda tak, że nie mam potrzeby kupowania ich, ponieważ je posiadam (odzysk z drukarek EPSON FX1050). Wg podpowiedzi tylko w jednym pozostawię obwód RC i połączę je sygłałem synchro.
Zastanawiam się tylko nad połączeniem sygnału enable do trzech osi jednocześnie. Sprawdzę, jak się będzie zachowywało.
Pozdrawiam!
Z portem LPT zrobię tak, jak pisał kolega markcomp77, tzn. pin1 pozostawię luźny i zacznę od pinu 2. Reszta pinów działa poprawnie (wejściowe i wyjściowe).
Z trafami sprawa wygląda tak, że nie mam potrzeby kupowania ich, ponieważ je posiadam (odzysk z drukarek EPSON FX1050). Wg podpowiedzi tylko w jednym pozostawię obwód RC i połączę je sygłałem synchro.
Zastanawiam się tylko nad połączeniem sygnału enable do trzech osi jednocześnie. Sprawdzę, jak się będzie zachowywało.
Pozdrawiam!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witam ponownie1
1. Problem LPT pod WinXP rozwiązałem tak:
- BIOS - ustawienia: BIDIRECTIONAL i druga zakładka ENABLE (do wyboru m.in. enable, disable, auto, os system) - wszystko zależy od BIOSU (ja mam pod PIII i procek 1GHz, 256RAM)
2. programik LPT Userport do pobrania http://www.writelog.com/support/lpt_por ... ows_nt.htm
3. W Mach2 ustawienia (w zasadzie standart) X - pin2-step, pin3-dir, itd.
i DZIAŁA!!!
...przy odpowiednich "ustawieniach silnika" (w menu) widać działanie poszczególnych portów na "monitorze LED" nawet po optoizolacji (na układach PS2652 prod NEC). Opto radzi sobie dobrze!
A sprawa trzech osobnych trafo... też rozwiązana!
Skoro je posiadam, to podłączę! I tak zrobiłem - rezultat - tylko 2 elementy się grzeją: l298 z radiatorem i silniki. Trafa chłodne. Zajmuje to więcej miejsca niż pojedyncze toroidalne, ale w końcu za darmo - z odzysku! 5V stab. z jednego z nich (oś Z najmniej eksploatowana), z pozostałych pewnie na zasilanie małych przekaźników, wentylatorów itp.
Inne wnioski:
KCam4 - działa bez ingerencji w ustawienia LPT, ale niestabilnie. (dostępne sygnały ENABLE na każdą oś)
Mach2 - spore wymagania dla portu LPT, większe możliwości importu i przede wszystkim większa stabilność (tylko dla XP, a szkoda).
Pozdrawiam!
1. Problem LPT pod WinXP rozwiązałem tak:
- BIOS - ustawienia: BIDIRECTIONAL i druga zakładka ENABLE (do wyboru m.in. enable, disable, auto, os system) - wszystko zależy od BIOSU (ja mam pod PIII i procek 1GHz, 256RAM)
2. programik LPT Userport do pobrania http://www.writelog.com/support/lpt_por ... ows_nt.htm
3. W Mach2 ustawienia (w zasadzie standart) X - pin2-step, pin3-dir, itd.
i DZIAŁA!!!
...przy odpowiednich "ustawieniach silnika" (w menu) widać działanie poszczególnych portów na "monitorze LED" nawet po optoizolacji (na układach PS2652 prod NEC). Opto radzi sobie dobrze!
A sprawa trzech osobnych trafo... też rozwiązana!
Skoro je posiadam, to podłączę! I tak zrobiłem - rezultat - tylko 2 elementy się grzeją: l298 z radiatorem i silniki. Trafa chłodne. Zajmuje to więcej miejsca niż pojedyncze toroidalne, ale w końcu za darmo - z odzysku! 5V stab. z jednego z nich (oś Z najmniej eksploatowana), z pozostałych pewnie na zasilanie małych przekaźników, wentylatorów itp.
Inne wnioski:
KCam4 - działa bez ingerencji w ustawienia LPT, ale niestabilnie. (dostępne sygnały ENABLE na każdą oś)
Mach2 - spore wymagania dla portu LPT, większe możliwości importu i przede wszystkim większa stabilność (tylko dla XP, a szkoda).
Pozdrawiam!