Sterowanie SSR'ów za pomocą RS232
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Sterowanie SSR'ów za pomocą RS232
Witam.
mam 2 pytania:
1) Pisze pewien program w Delphi, i chciałem załączać przekaźniki SSR 40A (ster 3 - 32 DC) za pomocą portu rs232. (port lpt mam zajęty do innego celu) czy jest możliwe podanie na konkretne linie stanu wysokiego???
Jakimi funkcjami/komponentami to się realizuje w delphi??? jakieś wskazówki??
2) Czy jest możliwe odczytanie stanu, tzn, podpinam przycisk pod 2 linie rs232 i czy jest możliwość odczytania stanu, czy te linie są zwarte czy też nie??? np. gdy nacisnę przycisk to w programie się coś dzieje
Z góry dziękuje za naprowadzenie. szukałem na temat ale głownie widzę wszędzie rs232 do transmisji...
mam 2 pytania:
1) Pisze pewien program w Delphi, i chciałem załączać przekaźniki SSR 40A (ster 3 - 32 DC) za pomocą portu rs232. (port lpt mam zajęty do innego celu) czy jest możliwe podanie na konkretne linie stanu wysokiego???
Jakimi funkcjami/komponentami to się realizuje w delphi??? jakieś wskazówki??
2) Czy jest możliwe odczytanie stanu, tzn, podpinam przycisk pod 2 linie rs232 i czy jest możliwość odczytania stanu, czy te linie są zwarte czy też nie??? np. gdy nacisnę przycisk to w programie się coś dzieje
Z góry dziękuje za naprowadzenie. szukałem na temat ale głownie widzę wszędzie rs232 do transmisji...
-
dziękuję za odpowiedz.
Co do sterowania włącz wyłącz używam także karty na usb takiej ( instaluje się jak port com, wystarczy wpisać "1" i przekaźnik się załącza.
Jednak najbardziej potrzebuje 3 przycisków.
Do lpt mam płytkę ssk-mb2 ( będe używał tylko 2 silników sterowanych z delphi) a jakby użyć jako przycisków krańcówek HOME??? Jak to zaprogramować przez pytkę ssk-mb2 , czy po prostu z gniazda LPT "zabrać" nie używane piny i na nich zrobić przyciski??? Uda się tak?
Co do sterowania włącz wyłącz używam także karty na usb takiej ( instaluje się jak port com, wystarczy wpisać "1" i przekaźnik się załącza.

Jednak najbardziej potrzebuje 3 przycisków.
Do lpt mam płytkę ssk-mb2 ( będe używał tylko 2 silników sterowanych z delphi) a jakby użyć jako przycisków krańcówek HOME??? Jak to zaprogramować przez pytkę ssk-mb2 , czy po prostu z gniazda LPT "zabrać" nie używane piny i na nich zrobić przyciski??? Uda się tak?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Bez potrzeby programowania procesorków 8051 lub AVR można wysterować piny portu szeregowego DTR i RTS a odczytać CTS i DSR z poziomu Delphi używając darmowej biblioteki ComPort.
Aby sygnały dawały napięcie 5 i 0 V potrzebny jeszcze będzie max232 i kilka kondensatorów.
Oczywiście możliwości wzrastają gdy zastosujemy dodatkowo procesor.
ComPort do Delphi 2010
lib_comm.zip do starszych
Aby sygnały dawały napięcie 5 i 0 V potrzebny jeszcze będzie max232 i kilka kondensatorów.
Oczywiście możliwości wzrastają gdy zastosujemy dodatkowo procesor.
ComPort do Delphi 2010
lib_comm.zip do starszych
Ostatnio zmieniony 27 cze 2010, 11:26 przez Inf-el, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Kod: Zaznacz cały
Dana:= TestLPT.DLPortIO.Port[DataPort];
Dana := Dana shl 1; // przesuwamy w lewo o jeden
if Dana=0 then Dana:=$10; // warunek przekroczenia zakresu
TestLPT.DLPortIO.Port[DataPort] := Dana; // wpisujemy nową wartość
TestLPT.Caption := IntToStr(Dana);
Sleep(2000);
Teraz chciałbym aby działało to odwrotnie, czyli przyciski zwierają/rozwierają dwa piny i program sprawdza jaki jest stan. Ma ktoś pomysł jak to zrealizować???
A może łatwiej będzie odczytać stany z płytki ssk-mb2??? ( krańcówka e-stop i home)?
Kod: Zaznacz cały
procedure TTestLPT.Timer2Timer(Sender: TObject);
begin
DataPort:=$378+1;
Dana := TestLPT.DLPortIO.Port[DataPort];
If (( Dana = 255 ) or ( Dana = 63 )) then
begin
TestLPT.Color := clRed;
end
else TestLPT.Color := clBlack;
//działaja 10,11,12,13,15 - przy nich zmienia sie wartość Dana
TestLPT.Caption := IntToStr(Dana);
end;
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Kolego jaką masz wersję delphi ?
Z tego co mi wiadomo w jednej z zakładek jest odpowiedni komponent
A na forum jest coś takiego jak praktyczne programowanie RS232 w C chyba i w C++builder borlanda jeszcze to powinno Ci się wiele rzeczy wyjaśnić jak nie znajdziesz na forum to skontaktuj się na PW ze mną to Ci wyślę ma gdzieś na dysku
A na forum jest coś takiego jak praktyczne programowanie RS232 w C chyba i w C++builder borlanda jeszcze to powinno Ci się wiele rzeczy wyjaśnić jak nie znajdziesz na forum to skontaktuj się na PW ze mną to Ci wyślę ma gdzieś na dysku

"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
Fakt są ale jeśli się je wcześniej zainstaluje są Darmowe komponent do Com-a więc problemu niemablue_17 pisze:
Na marginesie czy koledzy robili coś w Lazarusie to jest też Delphi ale darmowy program i wieloplatformowy jedna aplikacja może działać na Windzie, Linuxie i Macu. Można instalować dodatkowe komponenty.
Bardzo ciekawe środowisko tylko nie wiem czy można za darmo wykorzystywać w celach komercyjnych.
Bo program jest standardowo w repozytoriach ( ja mam akurat kubuntu )
Próbował ktoś tego bo na razie bawię się w Delphi 2009 z programikiem bazodanowym i mam pewne problemy

-
Baza jest Mysql-owa i jako tak "ujażmiłem" już ją tylko zostały mi jeszcze 4 rzeczy ale to są operacje związane z DBGridem i formowaniem zapytania SQL-owego, ponieważ program ma obsługiwać dowolną tabele a nie konkretnie zdefiniowaną tabele.
Szczegóły mogę przesłać na PW lub ewentualnie prosił bym o podanie e-maila na PW
Z góry dzięki
Szczegóły mogę przesłać na PW lub ewentualnie prosił bym o podanie e-maila na PW
Z góry dzięki