Dobra raśma elektroizolacyjna do przyklejania radiatorów
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Dobra raśma elektroizolacyjna do przyklejania radiatorów
Jaką polecacie taśmę dwistronną która przewodzi dobrze ciepło a nie przewodzi prądu? Chciałbym schłodzić całą malutką płytkę SMD z przetwornicą by uzyskać trochę większa wydajnosc pradową, a nie wiem czy wystarczy malutki radiatorek od stepsticka na sam scalak, myślę o czymś większym na co nakleje cały moduł lub nawet kilka. Dobrze żeby taśma była gruba, "piankowa", bo od spodu będzie parę polutowanych zworek i nie chce by to źle przylegało.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Dobra raśma elektroizolacyjna do przyklejania radiatorów
Rzeczywiście wydaje ci się, że przeciążanie i praca na granicy to dobra droga? Nie lepiej projektować tak aby twoje magiczne urządzenia były niezawodne i trwałe?Rafalgl pisze:Chciałbym
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Hej.
Przecież sam radiator to jedno - drugie ( i tak dalej) jak pracuje.
Może być tak że zanim radiator zacznie odprowadzać ciepło sama struktura układu scalonego/tranzystora - czy czegoś tam odparuje.
Trzeba by dowiedzieć się co to za układ.
pzd.
Przecież sam radiator to jedno - drugie ( i tak dalej) jak pracuje.
Może być tak że zanim radiator zacznie odprowadzać ciepło sama struktura układu scalonego/tranzystora - czy czegoś tam odparuje.
Trzeba by dowiedzieć się co to za układ.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
To taki układ:
Wg sprzedawcy do 3A max powinien udźwignąć, bez chłodzenia do 1.5. Te termopady to chyba właśnie jest coś czego szukam. Zamierzam 8 takich wlutować na jedną płytkę, dać radiatory i wentylator. Układy będą wlutowane pozycji pionowej, aby zapewnić dobry przepływ powietrza, chciałem dać radiator od spodu każdej płytki albo na ten mały scalak. Będzie też wiatrak na górze. Nie wiem czy dobrze robię, wykorzystując przetwornice (zakłócenia), miałem do wyboru zbudować 8 separowanych liniowych zasilaczy stabilizowanych, co dałoby mi gładszy sygnał, ale mniejszy prąd zakładając że chce zachować małe gabaryty całosci. Poniżej projektowany układ na płytce PCB, jeszcze nie zlutowany. Napewno dojdzie trochę elementow, bo są tam złącza ENable umożliwiające wyłączanie przetwornic. Płytka choć niby jest uniwersalna, to wprost idealnie mi pasuje, dosłownie jakby dedykowana do tych przetwornic oraz ich wyjść przy minimalnej ilości zworek, mostków itp.

Całość będzie zasilana przez zwykły zasilacz impulsowy 20A 24V, 480w. Potrzeba matką wynalazków, potrzebuje po prostu nieduzego zasilacza na możliwie wiele napięć i wyjść, szkoda mi przedlużacza na 5 osobnych kostek a nic takiego gotowego nie ma w sprzedaży. Jedynie może zasilacze ATX, ale one nie mają 9 volt, a to jak by nie było jest to popularne napięcie baterii, zresztą i one wymagają przeróbek.
Dodane 31 minuty 44 sekundy:
Dodam że rzadko będę wykorzystywał pełne 3A, ale wolę mieć zapas.
Dodane 1 godzina 28 minuty 46 sekundy:
Mam tez płytkę 4 połączonych zasilaczy stabilizowanych liniowych, więc pewnie zbuduje drugi taki zasilacz na 3.3, 5, 9 i 12v. One z kole posłużą typowo do płytki stykowej.

Wg sprzedawcy do 3A max powinien udźwignąć, bez chłodzenia do 1.5. Te termopady to chyba właśnie jest coś czego szukam. Zamierzam 8 takich wlutować na jedną płytkę, dać radiatory i wentylator. Układy będą wlutowane pozycji pionowej, aby zapewnić dobry przepływ powietrza, chciałem dać radiator od spodu każdej płytki albo na ten mały scalak. Będzie też wiatrak na górze. Nie wiem czy dobrze robię, wykorzystując przetwornice (zakłócenia), miałem do wyboru zbudować 8 separowanych liniowych zasilaczy stabilizowanych, co dałoby mi gładszy sygnał, ale mniejszy prąd zakładając że chce zachować małe gabaryty całosci. Poniżej projektowany układ na płytce PCB, jeszcze nie zlutowany. Napewno dojdzie trochę elementow, bo są tam złącza ENable umożliwiające wyłączanie przetwornic. Płytka choć niby jest uniwersalna, to wprost idealnie mi pasuje, dosłownie jakby dedykowana do tych przetwornic oraz ich wyjść przy minimalnej ilości zworek, mostków itp.

Całość będzie zasilana przez zwykły zasilacz impulsowy 20A 24V, 480w. Potrzeba matką wynalazków, potrzebuje po prostu nieduzego zasilacza na możliwie wiele napięć i wyjść, szkoda mi przedlużacza na 5 osobnych kostek a nic takiego gotowego nie ma w sprzedaży. Jedynie może zasilacze ATX, ale one nie mają 9 volt, a to jak by nie było jest to popularne napięcie baterii, zresztą i one wymagają przeróbek.
Dodane 31 minuty 44 sekundy:
Dodam że rzadko będę wykorzystywał pełne 3A, ale wolę mieć zapas.
Dodane 1 godzina 28 minuty 46 sekundy:
Mam tez płytkę 4 połączonych zasilaczy stabilizowanych liniowych, więc pewnie zbuduje drugi taki zasilacz na 3.3, 5, 9 i 12v. One z kole posłużą typowo do płytki stykowej.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
A nie może być jedna przetwornica regulowana?
Są niedrogie przetwornice step-down z przyzwoitym radiatorem i nastawnym ograniczeniem prądu.
Są niedrogie przetwornice step-down z przyzwoitym radiatorem i nastawnym ograniczeniem prądu.
-
No właśnie u mnie to nie zda egzaminu, mam sporo urządzeń z małym zapotrzebowaniem, a na różne napięcia. Swoją drogą te małe też są regulowane
na razie wlutowalem je na płytkę i już widzę że nawet z najmniejszym radiatorem może być kłopot. Chyba lepiej będzie trzeba wiatraczek zamontować i tyle. Zrobię przy okazji test jednej takiej przetwornicy bo mam ich ze 20. Podepne pod sztuczne obciążenie i zobaczę przy jakim prądzie padnie faktycznie bez chłodzenia a potem druga schlodze. Jedna chyba 5zl kosztuje więc mała strata. A możliwe że mają one wbudowane zabezpieczenia i nawet nie będzie trzeba jej od razu wywalać.
Prawie idealna opcja są zasilacze do efektów muzycznych. Prawie bo mają wiele wyjść, często odseparowane masy, małe wymiary. Niestety, z reguły 9, 12v, rzadko kiedy więcej.
https://allegro .pl/oferta/power-plant-zasilacz-10-efektow-9v-12v-pedalboard-7173647452
To co chcę zrobić, to ma być taka "listwa zasilająca DC". Nawet szukałem obudowy która miałaby możliwość montażu pod półką, ale nie znalazłem dosyć dużej.
Dodane 1 godzina 7 minuty 32 sekundy:
Na razie wygląda na to, że obciazenie 3A to zdecydowanie za dużo. Tj po 7 sek się resetuje. Przy 2A działa 2 minuty. Robię trzecia próbę na 1.5A i zobaczymy ile pochodzi tym razem... Swoją drogą polecam bardzo ten moduł obciążenia. Nie dość że super prosty w obsłudze i przydatny do testów przetwornic, to fajnie wygląda po zamontowaniu wiatraka
:

Prawie idealna opcja są zasilacze do efektów muzycznych. Prawie bo mają wiele wyjść, często odseparowane masy, małe wymiary. Niestety, z reguły 9, 12v, rzadko kiedy więcej.
https://allegro .pl/oferta/power-plant-zasilacz-10-efektow-9v-12v-pedalboard-7173647452
To co chcę zrobić, to ma być taka "listwa zasilająca DC". Nawet szukałem obudowy która miałaby możliwość montażu pod półką, ale nie znalazłem dosyć dużej.
Dodane 1 godzina 7 minuty 32 sekundy:
Na razie wygląda na to, że obciazenie 3A to zdecydowanie za dużo. Tj po 7 sek się resetuje. Przy 2A działa 2 minuty. Robię trzecia próbę na 1.5A i zobaczymy ile pochodzi tym razem... Swoją drogą polecam bardzo ten moduł obciążenia. Nie dość że super prosty w obsłudze i przydatny do testów przetwornic, to fajnie wygląda po zamontowaniu wiatraka

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
I na pewno z obrazka taki sam znajdę.Rafalgl pisze:Swoją drogą polecam bardzo ten moduł obciążenia

Tak samo jak z tą przetwornicą. Gdy coś takiego piszesz weź podaj konkretne dane do znalezienia tego co używasz.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ