Strona 1 z 8

KiCAD - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 16:54
autor: oprawcafotografii
Hej :)

Męczę się właśnie nad pierwszą w życiu płytką w EAGLE ;) i mam pytanie -
czy ten program potrafi sam poukładać jako-tako elementy mając jakieś
tak założenia typu montaż przewlekany, ścieżki tylko na spodzie etc
Optymalizując na np. jak najmniejszą płytkę, brak przelotek itd itp?

Narysowałem schemat i przechodząc na płytkę dostałem elementy na kupie ;)
i weź sam sobie poukładaj. To ja pierniczę taki komputer jak mam sam to robić...

Nie pytam o ścieżki - to kolejna sprawa, na razie rozmieszczenie elementów.
Idealnie byłoby gdybym mógł ręcznie umiejscowić gniazdo zasilania,
wejścia / wyjścia etc a resztę elementów niech sam powciska...

Da się tak?

q

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 17:21
autor: tuxcnc
oprawcafotografii pisze:
05 wrz 2020, 16:54
Męczę się właśnie nad pierwszą w życiu płytką w EAGLE ;)
Jeżeli to twoja pierwsza płytka, to męcz się w KiCad.
A z automatycznego rozmieszczania elementów może być więcej problemów niż korzyści.

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 17:29
autor: oprawcafotografii
Zerknę...

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 19:05
autor: Avalyah
Płytka PCB, która ma więcej niż kilka komponentów jest zbyt skomplikowana dla jakiegokolwiek komputera. Nie używaj autorouterów ani innych takich wynalazków, bo efekt będzie... niezadowalający. Przy projektowaniu PCB trzeba się przyłożyć (jak przy każdym innym projektowaniu zresztą) w jaki sposób porozmieszczać komponenty, jak poprowadzić sygnały (cyfrowe czy analogowe), jak poprowadzić zasilanie, filtrowanie tego zasilania itd. Zwłaszcza, jeśli to nie ma być jednorazowy wybryk, tylko coś co w przyszłości będzie używane. Zwłaszcza komercyjnie, bo wtedy dochodzi jeszcze cała gama innych kwestii, które trzeba wziąć pod uwagę, jak chociażby EMC.

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 19:32
autor: oprawcafotografii
Czytam i jakoś nie wierzę. Komputery potrafią wykonywać miliardy operacji na sekundę, analizować obraz itd itp
a nie potrafią sensownie rozłożyć elementów elektronicznych na płytce PCB? Nie mówię o płytce sterownika
reaktora atomowego tylko coś na podobę Arduino + peryferia... Dziwne...

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 19:56
autor: Avalyah
No niestety. Projektowanie PCB to również rodzaj sztuki.

Dziwi mnie, że Kolega nie dowierza, przecież z techniką ma do czynienia chyba na co dzień. Komputery potrafią wykonywać miliardy operacji na sekundę, a jakoś jak trzeba sensownie napisać obróbkę w CAMie, to sam komputer tego nie zrobi. A ta obróbka to zwykle znacznie prostsza rzecz, niż projektowanie PCB :wink:

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 20:06
autor: oprawcafotografii
Pisać w CAMie? A co to znaczy? :) Poza specjalnymi przypadkami nikt już tego "z palca" nie pisze.

Ps. Da się jakoś uprościć sprawę footpritnów w KiCadzie? Nawstawiałem rezystorów i kondensatorów -
no to powiedzmy mniejszy problem, bo znalazłem footprinty. Ale poległem na głupim LM1117 :)

q

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 20:11
autor: Avalyah
oprawcafotografii pisze:Pisać w CAMie? A co to znaczy?

No chyba po stworzeniu modelu nie klikasz w CAMie przycisku "Generuj G-Kod", tylko najpierw planujesz jak obróbka będzie przebiegać, program tego za Ciebie nie zrobi. Dobierasz operacje, narzędzia, parametry.
oprawcafotografii pisze:Da się jakoś uprościć sprawę footpritnów w KiCadzie?

Uprościć sprawę footrpintów? A co to znaczy? :)

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 05 wrz 2020, 20:14
autor: oprawcafotografii
Avalyah pisze:
05 wrz 2020, 20:11
Uprościć sprawę footrpintów? A co to znaczy? :)
Znaczy to, że fajnie by były gdybym wybierając rezystor TH mógł domyślnie dostać
footprint - a nie tak, żeby trzeba było wybierać do każdego rezystora czy kondensatora
później ręcznie footprinty, szukając z bibliotece... Pewnie da się to zrobić...

Gorsza sprawa z LM117 bo wogóle znaleźć nie mogę.

q

Re: EAGLE - rozmieszczanie elementów...

: 06 wrz 2020, 08:12
autor: pitsa
Może potrzebne są dodatkowe biblioteki. http://kicad-centrum.pl/biblioteki/biblioteki-ze-swiata