Płytę z optoizolacją projektuję do połączenia z takimi sterownikami:
tb6600
Nie widzę nigdzie informacji na temat poziomów napięć sterujących, czy można założyć że 5V będzie uniwersalne?
Czy powinienem przyporządkowywać osobne piny z portu LPT dla wejść EN?
Spróbuję zaprojektować płytę bez przerzutników i buforów, pozwoli to na wytrawienie płytki w domu.
Płytka będzie zdecydowanie mniej skomplikowana zatem mogę dołożyć jeszcze jeden przekaźnik do sterowania chłodziwem oraz wejścia dla krańcówek.
Projekt optoizolacji LPT z buforami i przerzutnikami
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Podobny płytę wykonałem około 5 lat temu schemat jest w tym wątku.
Płyta początkowo działała ze sterownikami wykonanymi też własnoręcznie na układach TA8435.
W chwili obecnej współpracuje ze sterownikami M542.
Przez cały okres użytkowania działa bez awaryjnie.
Jeszcze taka mała ciekawostka a mianowicie bez żadnych zmian można używać
transoptorów PC 817 (są wolniejsze ale sporo tańsze i wystarczające do sterowania krańcówek, sygnału enable czy dir) w miejsce 6N137 , wystarczy je odpowiedni włożyć w podstawkę po wyjętym 6N137.
Płyta początkowo działała ze sterownikami wykonanymi też własnoręcznie na układach TA8435.
W chwili obecnej współpracuje ze sterownikami M542.
Przez cały okres użytkowania działa bez awaryjnie.
Jeszcze taka mała ciekawostka a mianowicie bez żadnych zmian można używać
transoptorów PC 817 (są wolniejsze ale sporo tańsze i wystarczające do sterowania krańcówek, sygnału enable czy dir) w miejsce 6N137 , wystarczy je odpowiedni włożyć w podstawkę po wyjętym 6N137.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Pozbyłem się już buforów i przerzutników ze schematu i zastanawiam się nad tymi transoptorami 6N137. Czas załączania i wyłączania to 75ns co daje częstotliwość rzędu 13 MHz, zdecydowanie tańszy i wolniejszy PC817 ma czas załączania i wyłączania równy mniej więcej 4mikrosekundy co daje powiedzmy 250 kHz.
Linuxcnc wyliczył że jeśli ustawię:
Czas trwania kroku: 5000ns
Odstęp kroku: 5000ns
Czas podtrzymania kierunku: 5000ns
Czas ustawienia kierunku: 5000ns
to maksymalna częstotliwość impulsów generowanych jest rzędu 50kHz.
Pytanie czy to ma cokolwiek wspólnego z optoizolacją czy jest tylko i wyłącznie zależne od sterownika. Na stronie linuxcnc jest opisany tylko niebieski sterownik który już mi nawalił i dla niego te czasy są rzędu 150000ns czyli 30 razy dłuższe.
Czy lepiej zostawić transoptory 6N137 czy zamienić je na PC817?
Linuxcnc wyliczył że jeśli ustawię:
Czas trwania kroku: 5000ns
Odstęp kroku: 5000ns
Czas podtrzymania kierunku: 5000ns
Czas ustawienia kierunku: 5000ns
to maksymalna częstotliwość impulsów generowanych jest rzędu 50kHz.
Pytanie czy to ma cokolwiek wspólnego z optoizolacją czy jest tylko i wyłącznie zależne od sterownika. Na stronie linuxcnc jest opisany tylko niebieski sterownik który już mi nawalił i dla niego te czasy są rzędu 150000ns czyli 30 razy dłuższe.
Czy lepiej zostawić transoptory 6N137 czy zamienić je na PC817?