Soldermaska domowym sposobem

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 09 lip 2008, 16:18

markosik20 pisze:
Ja uzywam innej farby (ferrario vetro color) i metoda z robieniem maski na pola lutownicze sie w ogole nie sprawdza. Po pomalowaniu na tonerze robi sie tak twarda skorupa, ze sie tego nie da usunac. Musze jeszcze porobic doswiadczenia bo drapanie nawet kilkudziesieciu pol lutowniczych jest chore. Nie wiem jakim cudem autorowi tego poradnika chcialo sie robic plytki ktore maja setki pol lutowniczych i wszystko trzeba dokladnie odrapac.
Po pierwsze: żeby maska z tonera zmyła się bez problemu potrzebna jest odpowiednia farba.
Po drugie: drapanie kilkudziesięciu pól rzeczywiście jest chore i dlatego powstała metoda z maską tonera pól lutowniczych ...........ale do tego potrzebna jest odpowiednia farba :wink:
Po trzecie: jestem autorem tej instrukcji i uwierz że pomysł z maską tonera nie powstał od razu więc trzeba było na początku drapać.
Po pierwsze: domyslam sie tylko nie wiem czemu farba mialaby zmywac sie z tonera a nie zmywac z samej plytki
Po drugie: wiem
Po trzecie: widzialem poprzednie wersje poradnikow i czytalem twoje posty wiec wiem; sam wymyslilem tez zeby robic maske z tonera ale nie uzyskalem zbyt dobrych rezultatow; mozliwe, ze 1 zrobiona plytka na miesiac to za malo zeby do czegos dojsc i musialbym wiecej prob porobic

Tagi:

mati1988k
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: mati1988k » 03 mar 2011, 00:41

Jakby jeszcze kogoś to interesowało na tej stronce ładnie jet opisane jak zrobić oldermaskę w domu.
www.soldermaska.za.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”