A ja jeszcze nawiążę do falowników.
Bo w falownikach jest opcja parametrów dwóch silników...
Czy ktoś może z tego korzystał?
Czy da radę zrobić tak ,że na wyjściu falownika są 2 silniki przełączane stycznikami?
I w zależności co podamy na wejście sterujące falownika to możemy jeździć jednym albo drugim silnikiem?
Czy jak działa ta opcja 2ch silników?
w garażu mam 230V, a chcę 400V (max do 1kW)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Prawie wszystkie falowniki mają nastawy dla drugiego silnika. Praktycznie wygląda to tak że między falownik a silniki wstawiasz stycznik który odpowiednio podpina do falownika dany silnik a po załączeniu wybierane są odpowiednie nastawy ( no i trzeba wykorzystać odpowiednio wyjście RUN tak aby nie można zmienić tego stanu "w locie").
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
dobra , wszystko jasne , ale teraz pytanie .qqaz pisze:a po załączeniu wybierane są odpowiednie nastawy ( no i trzeba wykorzystać odpowiednio wyjście RUN tak aby nie można zmienić tego stanu "w locie").
czy np mogę zrobić stop , silnik zatrzymuje się , przełączamy stycznik na drugi silnik ,
przełączamy wejściem funkcyjnym na parametry drugiego silnika , start drugiego silnika.
Czy raczej przełączanie powinno nastąpić na wyłączonym falowniku czy tylko na zastopowanym?
Mam altivara31 i tak na szybko instrukcję przeleciałem i nie mogłem dojść....
-
- Posty w temacie: 2
Wybierasz przyciskiem/logiką który silnik ma być podłaczony - czyli czy stycznik ma złapać. Jednocześnie do wejścia podajesz że stycznik trzyma czyli silnik drugi, albo nie podajesz ( bo stycznik nie trzyma) czyli silnik pierwszy - teraz dopiero falownik wie którym ma kręcić.
A wyjściem RUN sterujesz kombinacją zewnętrznego sprzętu który wyklucza możliwość zmiany stanu stycznika gdy RUN jest podany - dowolnie może to być na przekaźnikach lub jakaś logika zewnętrzna.
A wyjściem RUN sterujesz kombinacją zewnętrznego sprzętu który wyklucza możliwość zmiany stanu stycznika gdy RUN jest podany - dowolnie może to być na przekaźnikach lub jakaś logika zewnętrzna.
-
- Posty w temacie: 1
Nie każdy i nie zawsze! Lepiej nie operować takimi stwierdzeniami podobnie jak napięciem fazowym 250V. Poprawnego sterowania można się spodziewać w zakresie 50% - 110% mocy silnika w stosunku do podanej mocy nominalnej falownika. Zwykle producent podaje dolną zalecaną wartość mocy silnika. To że silnik będzie się kręcił nie oznacza, że będzie optymalnie wysterowany.MlKl pisze:tuxcnc - tyś jest jednak czysty teoretykBawiłeś się kiedyś falownikiem? Każdy umożliwia zaprogramowanie go pod konkretny silnik, chyba, że ktoś falownik zabezpieczył kodem, i tego kodu nie znasz.