Rozsądna temperatura pracy diod LED Super Flux 80mA
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Efekt stroboskopowy z f=50 Hz występuje również przy jarzeniówkach, przy zwykłych żarówkach (częściowo kompesowany bezwładnością cieplną) i nie ma to wpływu na zmęczenie wzroku. Oko ma pewną bezwładność, co pozwala nam na oglądanie telewizji, mimo że półobrazy też są wyświetlane (zależnie od systemu) ca. 50x/sek. Podobnie monitory komputerów, chociaż ty już częstość odświeżania jest zwykle wyższa, ale 100 jest uznawane za dobry parametr.
Zależy do czego to oświetlenie ma służyć. Jeśli do toczenia to faktycznie może wystąpić efekt stroboskopowy. Zresztą to samo wystąpi jeśli zasilacz nie będzie stabilizowany lub napięcie nie będzie dokładnie odfiltrowane.
Zależy do czego to oświetlenie ma służyć. Jeśli do toczenia to faktycznie może wystąpić efekt stroboskopowy. Zresztą to samo wystąpi jeśli zasilacz nie będzie stabilizowany lub napięcie nie będzie dokładnie odfiltrowane.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 14
zależy od eglemplarza ... "ludzkiego" ja np. jestem bardzo wyczulony, za dawnych czasów, kiedy powszechne były monitory CRT na oko mogłem stwierdzić, czy ktoś ma odświeżanie mniejsze niż 85Hz, poniżej widzę mruganie - 75Hz widzę mruganie "kątem oka", 60Hz widzę bezpośrednio i łzawią mi oczy,Andrzej 40 pisze:Efekt stroboskopowy z f=50 Hz występuje również przy jarzeniówkach, przy zwykłych żarówkach (częściowo kompesowany bezwładnością cieplną) i nie ma to wpływu na zmęczenie wzroku.
światła ze świetlówek też nie lubię
a co do oświetlenia do będzie to oświetlenie główne w kuchni ok 12m^2, w kinkietach po 3 takie żarówki jak z pierwszej strony tematu, sądzę, że będzie jasno, zobaczymy mam dwa takie kinkiety, także 6 żarówek do zrobienia
przy okazji, po zastosowaniu zasilania PWM przy użyciu tego układu z ne555, temperatura faktycznie spadła o ok 10^C przy ograniczeniu prądu do ok. 70mA, jest nieźle

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Przecież mówiłem, że spadnie
temperatura.
Daj znać czy takie oświetlenie faktycznie daje dobre rezultaty i opisz rozmieszczenie lamp oraz ich parametry elektryczne, zastanawia mnie jednak wciąż pobór prądu takich żarówek, czy nie będzie porównywalny z żarówkami energo oszczędnymi.

Daj znać czy takie oświetlenie faktycznie daje dobre rezultaty i opisz rozmieszczenie lamp oraz ich parametry elektryczne, zastanawia mnie jednak wciąż pobór prądu takich żarówek, czy nie będzie porównywalny z żarówkami energo oszczędnymi.
Mierz co mierzalne,
a niemierzalne uczyń także mierzalnym"
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)
-
co do rezultatów to dam znać, na razie przeprojektowałem płytkę, tj. rozmieściłem diody bardziej równomiernie, oraz "poszerzyłem" ścieżki do maximum, w zasadzie to na płytce oprócz otworów, frezuję jedynie izolację między polami stanowiącymi ścieżki, chcę jeszcze w najcieplejszych miejscach dolutować jakieś małe radiatorkimag32 pisze:Daj znać czy takie oświetlenie faktycznie daje dobre rezultaty i opisz rozmieszczenie lamp oraz ich parametry elektryczne, zastanawia mnie jednak wciąż pobór prądu takich żarówek, czy nie będzie porównywalny z żarówkami energo oszczędnymi.
co do poboru prądu to aby było sensownie jasno, nie ma co liczyć na dużą różnicę między świetlówką a oświetleniem LED, ja na razie przyjąłem założenie, że ok. 9W z LED powinno mi dać tyle lub nieco więcej światła co 15W z świetlówki energooszczędnej, zobaczymy
oświetlenie będzie w dwóch kinkietach po 3 "żarówki" mojej produkcji
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Pobór mocy spadnie też o kilka procent przy zastosowaniu PWMa.
Poza tym jak napisałeś:
Poza tym jak napisałeś:
Może lepiej pomyśleć o innym rozmieszczeniu źródeł światła, może lepiej zastosować po 1 żarówce na kinkiet lecz inaczej je rozmieścić, przez co być może spadła by konieczność stosowania aż 6 żarówek.oświetlenie będzie w dwóch kinkietach po 3 "żarówki" mojej produkcji
Mierz co mierzalne,
(Galileo Galilei)
(Galileo Galilei)
-
niestety za dużo nie poeksperymentowałem - bo nie za bardzo mam możliwość, poniżej będą zdjęcia gotowego oświetlenia,mag32 pisze:OK. A spróbuj jednak wstępnie poeksperymentować z różnym ustawieniem źródeł.
Czekam na wyniki.
ale zanim - to ... dziwna rzecz - ten PWM zrobiłem na BUZ11 i teraz: ustawiłem jasność na stałe (tj. zamiast potencjometru rezystor) całość pobierała ok. 11W, zwarłem rezystor aby przyciemnić pobór mocy spadł, rozwarłem (czyli powrót do pierwotnego ustawienia) i DZIWNE? pobór mocy 17W, robiłem kilka prób, mierzyłem prąd jednej gałęzi LED (był prawidłowy) - czyli wygląda na to, że ten PWM wchodzi w jakiś dziwny stan i ciągnie te dodatkowe 6W
teraz jak to wygląda: dolutowałem "radiatorki" w najcieplejszych miejscach płytki, teraz temperatura tam wynosi max 51-52^C w pozostałych miejscach ok 40-44^C, jest ok. jeszcze zmierzę na żarówkach zamontowanych w kinkiecie
zdjęcia

po lewej stara płytka, w środku nowe płytki, po prawej nowa płytka z "radiatorkami" (płytki frezowane wiertłem dentystycznym

dlaczego rezystory "w powietrzu"? - już odpowiadam - wraz z przewodami +/- stanowią one "fragment mocowania" "żarówki" do uchytu - całość musi być odpowiednio sztywna aby dało się zamontować w oprawce, uchwyt dość ciasno spasowany aby żarówka nie wyleciała z kinkietu
"produkcja" uchwytu g9 na moim "drewniaku" CNC

na zdjęciu poniżej gotowy kinkiet z trzema żarówkami LED

na koniec najciekawsze - czyli zdjęcie porównujące jak świeci LED i zwykłe halogenki

120W halogenki (3 x 40W) (po lewej) | 11W LED (po prawej)
Jedna żarówka LED składa się z:
- 3 x 3 super flux 80mA biała ciepła
- 3 x 1 super flux 60mA biała bardzo ciepła
Wrażenia: wygląd - zewnętrzny, kwestia subiektywna - mi się tam podoba (bo ja robiłem

Światło: odcień światła nieco odbiegający od popularnych świetlówek energooszczędnych czy halogenków, w porównaniu do halogenków światło bardziej blade (odcień "jakby zielonkawy" - bardzo subiektywne) ale przyjemny dla wzroku, oczy nie męczą się.
Jasność - w porównaniu do halogenków, światło z LED bardziej punktowe (wynika do z budowy "żarówki" - płaska płytka), halogenki dają jasne światło 360^, LED bardzo jasne światło 120^
W polu roboczym - szafki, zlewozmywak bezpośrednio pod kinkietem przy oświeleniu LED jest jaśniej niż przy halogenkach, żona stwierdziła, że jest nawet zbyt jasno (może nieznacznie przyciemnię, zobaczymy)
W całej kuchni dla oświetlania LED (z uwagi na skierowane światło) jest nieco ciemniej niż przy halogenkach, które świecą 360^.
Jakieś pytania - chętnie odpowiem
Sugestie - chętnie przyjmę
pozdrawiam
-
niestety nie, ale całość odbiera trochę ciepła - mocowanie jest ceramiczne i też się trochę nagrzewa,Leoo pisze:... Czy oprawka (odbłyśnik) kinkietu zapewnia przepływ powietrza?
może spróbuję nawiercić niewielkie otwory w górnej części aby był przepływ powietrza
[ Dodano: 2009-09-26, 19:20 ]
a jak będzie wtedy z utlenianiem - czymś zabezpieczyć płytkę? czy przy tak "grubych ścieżkach" temat utleniania nie jest istotny?Leoo pisze:Topnik lutowniczy (kalafonia) ma słabą przewodność cieplną...