drukarka PCB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
Może dorobić stolik podgrzewany pod płytkę z regulacją temperatury, którą można ustawić doświadczalnie np: na 100C° albo i trochę więcej, wtedy płytka nie będzie odbierać tyle ciepła i laser będzie w stanie podgrzać odpowiednio ten toner...? Za stolik można użyć samą stopę żelazka, tyko jakiś termostat jeszcze trzeba byłoby zmajstrować ...
Moja pierwsza maszynka http://www.cnc.info.pl/topics60/3765.htm
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
Maszynka 2 http://www.cnc.info.pl/topics57/maszynka-2-vt16531.htm
Maszynka 3 http://www.cnc.info.pl/topics60/maszynka-3-vt23848.htm
www.moje-modele-rc.pl
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
toner
Usunąć toner można na kilka sposobów, powietrzem, delikatnie wacikiem, a najlepiej magnesem albo elektromagnesem. Wszystkie nie trzymające się cząstki polecą do magnesu, bo mają takie własności. Podgrzewanie płyty wydaje się zbędne, bo nawet na kartce papieru toner nie jest dobrze przymocowany i po pogięciu kartki odpada. Zależy to od gatunku tonera. Do podgrzania potrzebna jest temperatura jak do tworzyw, to znaczy około 180 stopni, ale najlepiej działa specjalny utrwalacz do tonera w sprayu i nie jest specjalnie drogi. Toner można jeszcze umyć delikatnie wodą dla pewności.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
ech... ale z was sa teoretycy, ludzie... maszynke sklada sie za niecale 100zl i juz dziala. Co to elektrostatycznego nanoszenia tonera, to trzeba najpierw sprobowac, potem pisac;) Plotujac ta metoda musicie nalozyc grusza warstwe tonera, a napylanie suchego tonera.. sorry ale to poroniony pomysl, zwlaszcza w mieszkaniu
Podalem sposob na robienie plyteczek a tu nadal polemika:
Zawiesina z alkoholem jest fajna z trzech powodow, nie pyli, szybko wysycha i zostawia przylepiona do plytki warstewke tonera. Po plotowaniu pedzelkiem usuwamy negatyw i wygrzewamy plytke, ja preferuje kuchenny piekarnik, choc sadze ze klasycznie na zelazku tez by sie dalo
thats all.

Zawiesina z alkoholem jest fajna z trzech powodow, nie pyli, szybko wysycha i zostawia przylepiona do plytki warstewke tonera. Po plotowaniu pedzelkiem usuwamy negatyw i wygrzewamy plytke, ja preferuje kuchenny piekarnik, choc sadze ze klasycznie na zelazku tez by sie dalo

thats all.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam a morze by tak odsunąć płytke laminatu od rolki swiatłoczułej a pod laminatem na całej szerokości zaraz pod rolkom umieścić magnes lub cewkę albo zadać taka energie rzeby na powierzchni laminatu wytworzył się ładunek, poto rzeby przyciagnac proszek tonera do powierzchni laminatu unikneło by się wtedy niszczenie rolki swiatłoczułej. robiłem eksperyment z wydrukowanym obrazem na kartce bez utrwalania tonera i przyłozeniu jej do laminatu i przesunełem magnesem od drugiej strony laminatu i obraz bez problemu przeniósł się na laminat nie testowałem tego na żywca w drukarce.
-
pcb
Pierwsza część wypowiedzi wydała mi się niejasna. Opisany proces można zrealizować na przykład w ten sposób. Dostępna jest folia miedziana. Taką folię można użyć jako kartkę do druku. Po nadrukowaniu i utrwaleniu w drukarce, bez przeróbek drukarki, folię należy przykleić do laminatu dobrym, wysokotemperaturowym klejem epoksydowym. Dodatkowo warto utrwalić torer i wytrawić płytkę. Przenoszenie nie utrwalonego tonera na laminat pewnie będzie wymagać dopracowania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam po dość długiej nieobecności.Idea drukarki do pcb jest mi bardzo bliska , utrzymuje sie z prac związanych z elektroniką i automatyką , bardzo często projektuje własne układy.
Mam pewne spostrzeżenia
jeśli mamy drukować na płytkach to niema sensu specjalne rozpylanie jakiegoś roztworu tonera z rozpuszczalnikiem i dalsza obróbka takiej powierzchni. Dlaczego? Dlatego że dobry wydruk na drukarce laserowej i termotransfer załatwiają ten problem bez potrzeby budowania jakiś eksperymentalnych urządzeń.
Dla mnie wartościową ideą jest wydruk pcb na laminacie i po takim wydruku prosto do roztworu wytrawiającego . Jeśli tak nie jest to błędne podejście bo mamy już dość prostą metode - termotransfer z drukarki laserowej.
Mam nadzieje ze mnie rozumiecie .
Tak zupełnie przy okazji zapytam sie czy spotkaliście sie z profesjonalnymi drukarkami gdzie toner jest w postaci kostki przypominającej wosk pszczeli .
Tak aby niebyło wątpliwości są takie drukarki .
Mam pewne spostrzeżenia
jeśli mamy drukować na płytkach to niema sensu specjalne rozpylanie jakiegoś roztworu tonera z rozpuszczalnikiem i dalsza obróbka takiej powierzchni. Dlaczego? Dlatego że dobry wydruk na drukarce laserowej i termotransfer załatwiają ten problem bez potrzeby budowania jakiś eksperymentalnych urządzeń.
Dla mnie wartościową ideą jest wydruk pcb na laminacie i po takim wydruku prosto do roztworu wytrawiającego . Jeśli tak nie jest to błędne podejście bo mamy już dość prostą metode - termotransfer z drukarki laserowej.
Mam nadzieje ze mnie rozumiecie .
Tak zupełnie przy okazji zapytam sie czy spotkaliście sie z profesjonalnymi drukarkami gdzie toner jest w postaci kostki przypominającej wosk pszczeli .
Tak aby niebyło wątpliwości są takie drukarki .
-
kwarc napisał
Technologia druku stałoatramentowa. Atramentem jest roztopiony wosk który dostarcza się drukarce w czterech CMYK kostkach.
Niestety technologia samego wydruku jest nieco skomplikowana. Atrament jest nanoszony na blaszany bęben a następnie transferowany na papier. Nie ma możliwości wydruku bezpośredniego na nośnik ani wprowadzenia do maszyny sztywnego podkładu.
Można kupić tanio starsze modele tych drukarek występujące pod nazwą Tektronix Phaser .
tak, jestem nawet użytkownikiem takiej drukarki , jest to Xerox Phaser 8500.Tak zupełnie przy okazji zapytam sie czy spotkaliście sie z profesjonalnymi drukarkami gdzie toner jest w postaci kostki przypominającej wosk pszczeli .
Technologia druku stałoatramentowa. Atramentem jest roztopiony wosk który dostarcza się drukarce w czterech CMYK kostkach.
Niestety technologia samego wydruku jest nieco skomplikowana. Atrament jest nanoszony na blaszany bęben a następnie transferowany na papier. Nie ma możliwości wydruku bezpośredniego na nośnik ani wprowadzenia do maszyny sztywnego podkładu.
Można kupić tanio starsze modele tych drukarek występujące pod nazwą Tektronix Phaser .
-
pcb
Prawie wszystkie te zabiegi, to próba zmajstrowania drukarki drukującej na laminacie. Termotransfer sprawdza się albo i nie sprawdza, zależy od jakości toneru, materiałów pomocniczych. Nieco lepszych wyników można się spodziewać po tonerze produkowanym do grawertonu. Zapoznałem się już chyba ze wszystkimi materiałami na temat termotransferu, ale pewności, że wszystko wyjdzie dobrze i w dobrej rozdzielczości, nigdy nie mam.
-
Oczywiście idea jest zrozumiała .
Zapytałem sie o drukarke z tonerem w postaci ciała stałego ponieważ może stosując taką metode druku udało by się uzyskać od razu płytka gotową do trawienia.
Sam mam taką drukarke Tektroniksa lecz przyznam że nigdy do niej nie zaglądałem ,znajomy kiedyś mi ją podarował jako złomową.
Może warto poeksperymentować z takim rodzajem tonera ? odpada sprawa zasychania tuszu .
Tak sobie rozważam np. rodzaj plotera z pisakiem .
Troche o drukarce stało atramentowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka_s ... tramentowa
Zapytałem sie o drukarke z tonerem w postaci ciała stałego ponieważ może stosując taką metode druku udało by się uzyskać od razu płytka gotową do trawienia.
Sam mam taką drukarke Tektroniksa lecz przyznam że nigdy do niej nie zaglądałem ,znajomy kiedyś mi ją podarował jako złomową.
Może warto poeksperymentować z takim rodzajem tonera ? odpada sprawa zasychania tuszu .
Tak sobie rozważam np. rodzaj plotera z pisakiem .
Troche o drukarce stało atramentowej http://pl.wikipedia.org/wiki/Drukarka_s ... tramentowa