Proszę o opinie, co warte są te sterowniki .

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

kerimil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Post napisał: kerimil » 07 mar 2011, 01:00

Prawda jest taka że jeśli potrzebna byłaby "europejska" jakoś to cenowo wyjdzie tak samo jak produkcja u nas
Temat przeze mnie zaczął zmierzać w złym kierunku. Ale jednak się nie zgodzę - w Polsce czy Europie nigdy nic nie zrobi się tak tanio i dobrze.

U nich średnia płaca to koło 180$ na miesiąc (podkreślam średnia - tzn. i tak podciągnięta troche w górę przez ten 1% duzo zarabiających).

U nas jak robol bez wykształcenia dostaje 3-4 razy tyle na miesiąc to zaczyna gadać o wyzysku, rozwala samochody na lini montażowej itd. :mrgreen:

Pozornie do przodu jesteśmy, ale cywilizacyjnie/mentalnie to oni są. U nich robol wie że jest robolem i siedzi cicho. U nas najbardziej rzucają się ci co sobą najmniej reprezentują.

Polityka jest taka... nauczyciel nie pójdzie ci rzucać śrubami do warszawy, ale górnicy, stoczniowcy itd. tak.
Do głosu nie dochodzą ci co dobrze myślą ale ci co głośno krzyczą...

Ehh dobra koniec offtopa
Sterownik ciekawy - jakby nie to że planuje coś robić w oparciu o arduino i proste l293D do bipolarnych to bym się skusił
(wiem że lipa ale bardziej hobbistycznie i dla rozwoju niż po to by coś robić profesjonalnie... tak że nie musicie mi mówić że rewelacji nie będzie.... i tak wiem czasem lepiej zrobić raz a dobrze)

Tagi:

Autor tematu
jarcys
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jarcys » 07 mar 2011, 18:35

Powiem tak standard pomału wyrównuje się w Chinach i to oni zalewają caly świat zobacz pomału staniemy się ich dzielnicą bo to w końcu jak piszesz robole . Powiem więcej to robole mają najmniej do stracenia (U nas najbardziej rzucają się ci co sobą najmniej reprezentują)mowa tutaj o robolach i to oni zawsze ginęli i giną za godny kawałek chleba można tu taj pisać wiele ale to jak piszesz to tylko robole .................
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 18:05 przez jarcys, łącznie zmieniany 1 raz.

kerimil
Posty w temacie: 3

Post napisał: kerimil » 08 mar 2011, 05:04

(offtop)Słuchaj, jakbym był robolem co w wieku 19 lat poszedl do pracy i zarabiał te 1300-1600 PLN to bym nie narzekał.

Ale tak się składa że skończyłem studia wymagające troche pracy, wysiłku i nakładów finansowych po to by móc zarabiać teraz te 1300-1600. Więc troche mnie rozwala jak widzę że wpieniają się najbardziej ci co i tak mają dobrze - robią jako robole i nie biorą na siebie dużej odpowiedzialności, a najczęściej trzeba coś po nich poprawiać. Tak w kontekście starego czy się stoi czy się leży... :mrgreen:

Komuna, a potem lata solidarności będą nam się długo odbijać. W kontekście mentalności i tego jak się podchodzi do oceniania cudzej pracy i wysiłków w nią włożonych. Tak długo jak u nas niewykształceni i olewający prace będą mieli najwięcej do powiedzenia tak długo bedzie źle.
(/offtop)

A jak już jesteśmy w temacie CNC to pasowało by zauważyć że to właśnie dzięki tej dziedzinie najgorzej będą mieli robole. Kupujesz maszynę, bierzesz parę osób do obsługi tego i jeśli wszystko ok to już będzie działać. Frezarka CNC nie przyjdzie zapita do pracy i nie zacznie rozwalać lini produkcyjnej jak dojdzie do wniosku że czas na podwyżkę. Patrz co się w USA dzieje - ludzie tracą pracę bo firmy przenoszą produkcję do Chin.

A w kontekście ogólnoświatowym to właśnie największe kraje inwestują w CNC, 3D printing itd.
Właśnie niejako w odpowiedzi na masową produkcję z chin - sami się zorientowali, że ze względów ekonomicznych nie ma takiej opcji by wyprodukować taniej i lepiej niż chińczycy. No chyba że jeszcze więcej pracy będą wykonywać maszyny i odpadną koszta transportu, no i przejmą takie dziedzi gdzie nie trzeba najpierw inwestować masę kasy by coś produkować super tanio.

Poszperałbym googlem żeby znaleźć konkretne przykłady, ale troche mi zeszło na offtop. Jak masz ochote to szybko znajdziesz strony na temat takich programów i tego tematu

Autor tematu
jarcys

Jak podłaczyć elektrowrzeciono do tego sterownika.

Post napisał: jarcys » 22 sie 2011, 18:40

W jaki sposób podłącza się elektrowrzeciono, czy jest przekaźnik czy trzeba dopiero podłączyć . Chce by mi sterownik włączał silnik jednofazowy 230V
Obrazek
Czy ten przekaźnik na dole włącza elektrowrzeciono ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Jak podłaczyć elektrowrzeciono do tego sterownika.

Post napisał: tuxcnc » 22 sie 2011, 20:06

jarcys pisze:Chce by mi sterownik włączał silnik jednofazowy 230V
Czy ten przekaźnik na dole włącza elektrowrzeciono ?
Ten przekaźnik wytrzyma 230 V i całkiem przyzwoity prąd.
Problemem jest jego prawidłowe podłączenie.
Kretyn, który to projektował, dał pomiędzy wyjścia przekaźnika masę.
Chwila nieuwagi może się skończyć spaleniem sterownika, komputera i porażeniem operatora.
Jeśli nie jesteś pewien, że wiesz co robisz to lepiej 230 V nie podłączaj.

.

Autor tematu
jarcys

Post napisał: jarcys » 22 sie 2011, 20:28

Jak znasz temat podaj mi gdzie podłączyć 230V chyba że pozostaje mi tylko miernik pozdrawiam :?:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 22 sie 2011, 20:59

jarcys pisze:Jak znasz temat podaj mi gdzie podłączyć 230V chyba że pozostaje mi tylko miernik pozdrawiam :?:
Wiem, ale nie powiem, bo nie chcę nikogo mieć na sumieniu.
Nawet jak podłączysz właściwie, to jutro możesz wetknąć ten wtyk gdzie indziej, bo pasuje dokładnie wszędzie.
Dobrą radę mam tylko jedną - nie znasz się, nie podłączaj 230 V do tego sterownika.

.

Autor tematu
jarcys

Post napisał: jarcys » 23 sie 2011, 16:52

Kolega sądzi wszystkich chyba na swoim przykładzie ale nie o tym tu mowa jak nie to nie to dzięki. :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 23 sie 2011, 17:21

jarcys pisze:Kolega sądzi wszystkich chyba na swoim przykładzie
Oceniłem wyłącznie projektanta układu i nikogo więcej.

Otóż zgodnie z zasadami złącze sterowania wrzecionem powinno być właściwie oznaczone i mechanicznie inne od pozostałych, żeby uniemożliwić przypadkowe podłączenie napięcia 230 V do części niskonapięciowej.
W tym sterowniku tak nie ma i jest on po prostu niebezpieczny w użyciu.

Z prądem nie ma żartów.
Poszukaj dokładnego opisu takiego układu, zrozum jego działanie, pomyśl jak wyeliminować ryzyko pożaru lub porażenia, podłącz i sprawdź dziesięć razy zanim włączysz napięcie.

Mi się kiedyś zdarzyło podłączyć 230 V nie tam gdzie potrzeba.
Po prostu pomyliłem zaciski.
Pieprznęło i byłem lżejszy o przeciętną wypłatę.
A może być gorzej.

.

Autor tematu
jarcys

Post napisał: jarcys » 24 sie 2011, 16:34

Jak można się pomylić przecież jak włożę wtykę to tylko raz a winne miejsca nie włożysz bo to jest jeden wtyk trzy pinowy reszta pięcio pinowe i jeden dwu pinowy.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”