Jak to uda mi się zrobić to dam znać bo chcę się sprawdzić trochę powalczyć a przy okazji nabrać jakiegoś doświadczenia
Karta przekaźników na USB/RS232
-
blue_17
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 7
Na początek po prostu wstawię dwa procki i niech sobie jeden będzie "masterem" a drugi "Slavem" na masterze dam switche i po naciśnięciu będę wysyłał ustalony znak a drugi będzie odbierał jeśli odpowiedni znak to zmieni stan odpowiedniego bitu, czyli na razie będą sobie gadały po UART-cie i faktycznie lepiej jest to zrobić bez wykorzystania komputera bo tu już wpływa platwormowość na sterowanie układu, a mam nadzieję że scalaczek od CAN-a będzie łykał dane od razu z UART-a
Jak to uda mi się zrobić to dam znać bo chcę się sprawdzić trochę powalczyć a przy okazji nabrać jakiegoś doświadczenia
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 
Tagi:
-
blue_17
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 7
Witam zaczynam według obietnicy działać w kierunku tworzenia takiej karty przekaźników chciałbym zapytać jakie dodatkowe opcje byłby by przydatne we frezarce
Ja wymyśliłem takie
1.Załączanie napięcia logiki i napięcia zasilającego np do krokówek
(było by to zabezpieczenie przed nieprawidłową kolejnością włączenia napięć)
- odciąganie pyłu
- ciecz chłodząco - smarującą
Proszę o opinie ewentualnie o sugestie ponieważ mam małą wiedzę na temat obróbki skrawaniem.
Pozdrawiam
Ja wymyśliłem takie
1.Załączanie napięcia logiki i napięcia zasilającego np do krokówek
(było by to zabezpieczenie przed nieprawidłową kolejnością włączenia napięć)
- odciąganie pyłu
- ciecz chłodząco - smarującą
Proszę o opinie ewentualnie o sugestie ponieważ mam małą wiedzę na temat obróbki skrawaniem.
Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."