Witam,
Przymierzam się do zmiany komputera sterujący moja machiną (aktualnie mam durona 1ghz, 64mb grafe, 1 gb ram). Przeglądam aledrogo już drugi tydzień i mam dylemat ... kompów sporo jak i pytań.
Założenia:
Na kompie goły windows + mach3 + dodatkowa karta lpt (będzie obsługiwał 2 machiny - ploter i styro ... oczywiście nie jednocześnie)
na pierwszy rzut poszedł komputer
http://allegro.pl/dell-755-nd-quad-q660 ... 59254.html
lub pierwsza dziesiątką z tych
http://allegro.pl/komputery-stacjonarne ... 4329][2]=2
wszystkie maja zintegrowane karty wiec dokopię jakąś PCI-E 256mb
teraz jeśli chodzi o drugi lpt
czy te cuda zadziałają?
http://www.komputronik.pl/search/pl/run ... ategory/1/
jeśli nic z tego pozostaje mi zabawa ze zmianą wtyczek:]
?
komputer do sterowania i inne
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: komputer do sterowania i inne
I tego bym się trzymał, ewentualnie poszukać czegoś podobnego, ale tańszego - bo tu cena troszkę wysoka, i wydajność też - do MACHa samego i jego okolic - procesor Q6600 to zrzucanie napalmu na muchę. Za drobne dostaniesz jakiegoś P4-3.0HT albo wolniejszego Core2Duo, będzie też mniej się grzał niż Q6600, więc będzie cichszy... Bardziej bym stawiał na nowiutki dysk twardy.rap3k pisze:Witam,
Przymierzam się do zmiany komputera sterujący moja machiną (aktualnie mam durona 1ghz, 64mb grafe, 1 gb ram). Przeglądam aledrogo już drugi tydzień i mam dylemat ... kompów sporo jak i pytań.
Założenia:
Na kompie goły windows + mach3 + dodatkowa karta lpt (będzie obsługiwał 2 machiny - ploter i styro ... oczywiście nie jednocześnie)
na pierwszy rzut poszedł komputer
http://allegro.pl/dell-755-nd-quad-q660 ... 59254.html
No chyba że na tym samym komputerze chcesz najpierw jakiś CAD, potem CAM, a na końcu MACH uskuteczniać.
A po co? Zintegrowana grafika intela bardzo dobrze działa z MACHem, nie mam pojęcia dlaczemu takie coś w specyfikacji macha jest napisane (może z jakichś prehistorycznych czasów im zostało), ale testowane i wszystkie zintegrowane grafiki intela i845G i nowsze G45, G41 itp czyli Intel GMA i Intel HDxxxx działają świetnie, niezależnie od ustawień.wszystkie maja zintegrowane karty wiec dokopię jakąś PCI-E 256mb
W dodatku - jeśli chciałbyś jednak mieć wyjście cyfrowe obrazu (DVI/hdmi przez przejściówkę) lub pracę na 2 monitorach równocześnie - to kupujesz za cenę jednego-dwóch piw taką kartę ADD2 Silicon Graphics, która działa z każdą zintegrowaną grafiką intela:

i dodaje dodatkowe wyjście cyfrowe (sprawdzić tylko, czy potrzeba wersji PCIe czy AGP, bo są dostępne oba)
Dopóki nie jest to interfejs na USB, tylko karta PCI lub PCIe - działają bardzo dobrze.teraz jeśli chodzi o drugi lpt
czy te cuda zadziałają?
Nie no, zamiast przepinać wtyczki - możesz kupić obecnie za grosze "przełącznik drukarkowy" takie blaszane pudełko z hebelkiem, ale ich styki to przeważnie dramat, ciągle coś nie kontaktuje i trzeba wd40/kontaktsprajem poprawiaćjeśli nic z tego pozostaje mi zabawa ze zmianą wtyczek:] ?

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
dziękuje za odpowiedzi
Komputer zakupiony, mach i dodatkowa karta lpt zainstalowana teraz kilka pytań.
1. częstotliwość jądra programu MACH3 - co ona robi, na jaką ustawić - od czego to zależy.
2. czy jest jakaś różniąca w sterowaniu miedzy oryginalnym portem lpt na płycie głównej a dodatkową karta lpt?
1. częstotliwość jądra programu MACH3 - co ona robi, na jaką ustawić - od czego to zależy.
2. czy jest jakaś różniąca w sterowaniu miedzy oryginalnym portem lpt na płycie głównej a dodatkową karta lpt?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Od wydajności twojego komputera. Ustawiasz sobie jakąś "core frequency", odpalasz macha i puszczasz jakis testowy g-code by mieszał po porcie LPT, i patrzysz do "task menagera" czy nie masz już 100% CPU obciążenia (albo - czy lpt/hardware nie gubi ci kroków przy takiej prędkości). Jeśli nie - to zwiększasz sobie core-frequency, i mach działa szybciej.rap3k pisze:dziękuje za odpowiedzi
W praktyce - na wszystkim współczesnym od P4 2.0 ustawiam maksymalne ile się da, i jest dobrze.
Na jedno wychodzi, żadna różnica. Teoretycznie na poziomie asemblera są pewne różnice, czy się używa "niskich" adresów I/O typu 0x378, czy "wysokich" z puli PCI, ale w praktyce to żadna różnica, działa wszystko tak samo (programowo).2. czy jest jakaś różniąca w sterowaniu miedzy oryginalnym portem lpt na płycie głównej a dodatkową karta lpt?
Hardwarowo różnie bywa z kartami (jak i złączami na płytach głównych, zwłaszcza w laptopach) - niektóre mają słabsze pull-upy (a niektóre mocniejsze), przez co słabiej sterują liniami danych i szybkie zmiany stanów (razy pojemność linii i obciążenia) daje pewne ograniczenia... Ale to są ograniczenia typu 100-500KHz, czy twoje drivery silników tyle przeniosą, by się tym martwić?