To mój pierwszy post na tym forum więc pragnę "ukłonić się" wszystkim użytkownikom. Od niedawna przeglądam znakomite projekty i mam zamiar zbudować coś własnego. Chciałbym wykonać układ prowadzenia pisaka prowadzonego trzema unipolarnymi silnikami krokowymi wymontowanymi ze starych skanerów (czyli cnc z pisakiem zamiast wrzeciona).
Mam pewien pomysł odnośnie sterowania silnikiem krokowym i nie jestem pewien czy mam racje. Program Mach steruje portem Lpt pc-ta, którego będę używał. Sterownie odbywa się przez wysyłanie do portu LPT sygnałów - na przemian "wysokich" i "niskich" - o odpowiedniej częstotliwości i synchronizacji. Do obsługi (podobno) sterownika wystarczą dwa piny dające sygnał Dir(ection) i sekwencje sygnałów Step. Chciałbym aby z portu Lpt Atmega32 (uC w celu sterowania trzema silnikami a nie dwoma na co rzekomo pozwala jedynie ośmio wyjściowe LPT) odbierała sekwencje sygnałów i dzięki odpowiedniemu algorytmowi uruchamiała poszczególne cewki unipolarnego silnika krokowego. Uruchamianie cewek odbywało by się poprzez ULN2004 (a może ULN2803 lub L297+L298 - nie wiem czym miały by różnić się te rozwiązania - muszę doczytać). Do Atmegi przyłączyłbym trzy ULN-y i trzy silniki unipolarne. Chcę odizolować atmegę od lpt optoizolatorami . Zasilanie układu z zasilacza ATX 350W - 5V na atmegę i 12V na ULN. Atmega taktowana kwarcem zewnętrznym. Jak sądzicie - ma to szanse działać? Czy są jakieś uwagi? Już pisałem prosty program w C sterujący diodami pod Atmegą32 (który działa

Pozdrawiam, Marcin