Enkoder + PC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Zgadzam się z kolegą. Są gotowe kompasy magnetyczne ( widziałem artykuł w EP - http://www.elektronikapraktyczna.pl/?se ... 200706_017).
Jeżeli jednak musi to być kontrolo położenia igły, to chyba prosciej byłoby zastosować kamerę i przetwarzac obraz - dla znanego obrazu igły byłby to banalne ( kiedys zrobiłem cos takiego w Matlabie)
Jeżeli jednak musi to być kontrolo położenia igły, to chyba prosciej byłoby zastosować kamerę i przetwarzac obraz - dla znanego obrazu igły byłby to banalne ( kiedys zrobiłem cos takiego w Matlabie)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Enkoder myszki jest inkrementalny. Można zrobić tarczę o większej średnicy i ilości szczelin ale i tak po uruchomieniu "maszyny" trzeba będzie palcem obrócić igłę, tak by zajęła pozycję odniesienia i wyzerować azymut. Enkoder absolutny, czy czujnik kompasu, nie wymagają takich zabiegów.Tomasz Bukowski pisze:Myślałem wcześniej o zastosowaniu mechanizmu z starej myszki - jest super - ale ma zbyt małą rozdzielczość.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Polecam kupienie za grosze drukarki HP3820 http://www.allegro.pl/search.php?string ... &country=1 Napędzana ona jest silniczkami DC z enkoderami Tarczka enkodera napędu papieru to cienki krążek z foli na którym naniesiony jest wianuszek kilku (nastu?) tysięcy kreseczek- nie wiem ile dokładnie, nie liczyłem. Wystarczy na ten krążek o średnicy około 6cm nakleić igłę. Fotooptyczny układzik odczytu stanowi odrębną płytkę, łatwą do zdemontowania. Potem trzeba będzie pewnie zrobić układ wykrywania ruchu tarczki i zliczania jej podziałek. Jest to też możliwe. Gdzieś już ten układ zamieszczałem ale nie mogę na niego trafić dlatego jeszcze raz:

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1