Pytanie o ekonomiczność transformatora 230 na 110V

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 28 wrz 2010, 16:22

ezbig pisze:Tam wszystko jest droższe od kilku do kilkudziesięciu procent w stosunku do hurtowni, w których ja kupuje.
Nie - po zalogowanie ceny zostają. Opłaca się kupować wtedy gdy masz 100 różnych produktów po jednej sztuce. Dla 100 sztuk jednego produktu - są lepsze miejsca ( ja tam kupuję tylko dla prototypów lub małych serii).

Trochę inna sprawa jest jeżeli kupujesz naprawdę dużo - wtedy masz rabat w stosunku do ceny ze strony. Tak mają koledzy co mają biezącą produkcję.

Tagi:

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ezbig » 28 wrz 2010, 19:10

Tak też mi odpowiedziała pani z działu handlowego. Ja zamawiam w dwóch firmach i tam na pojedyncze sztuki mam na starcie sporo niższe ceny niż w TME. Moje zamówienia nie łapią się w "widełki" rabatowe z TME, zwykle jednorazowo zamawiam za 500-1000 zł, ale 5000 miesięcznie to nie wyrabiam (a to chyba pierwszy próg na 3% od tych drogich cen). Tylko jakbym nie liczył to i na prototypy w innych firmach jest taniej. Chyba że cena w TME odzwierciedla usługę i działa to tak jak np. w MARITEX. Ceny droższe, ale zamawianie tam to przyjemność, każdy nawet pojedyńczy element zapakowany w torebkę i dokładnie opisany. Rzadko tam zamawiam, ale tam towar jest zawsze następnego dnia (przynajmniej tak mi się trafiało).

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 28 wrz 2010, 19:59

ezbig pisze:ale 5000 miesięcznie to nie wyrabiam
No gdybym zamawiał tylko u nich to bym wyrobił. Mam już stałych dostawców dla układów które zamawiam często. Ale jak mam coś większego to idzie to do Digi Key'a ( mam już przetartą ścieżkę z USA przez Urząd Celny).Ceny - bardzo konkurencyjne ( jak czasmi wysyłam zapytania do firm handlujacych układami to zaznaczam że jak mają powyżej DigiKey'a to niech sobie odpuszczą). Z TME idzie drobnica - ostatnio 55 pozycji za 1500zł. Aha - i zawsze byli następnego dnia ( w ciągu ostatnich 4 lat i kilkudziesięciu zamówień)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”