Witam!
Mam problem z maszyną CNC Bridgeport - frezarka ze sterowaną osią X i Y, oś Z poruszana ręcznie. Uszkodzony został główny kontroler i teraz maszyna nadaje się na złom, nikt nie prowadzi serwisu. Jest jednak nadzieja na uratowanie ale trzeba nowe sterowanie tzn. program + kontroler serwonapędu. Maszyna cały czas ma odczyt pozycji na ekranie tylko nie chce się ruszyć z miejsca. Servonapęd to:
- driver MHB12020-00 (CMC)
- servo MT30H4-44 http://www.novotron-online.de/en/pdf/Da ... MT30H4.pdf
- enkoder + tacho
Driver jest zasilany 120VDC.
Czy możecie mi polecić jakieś sterowanie do tej maszyny.
POzdrawiam.
[ Dodano: 2007-07-22, 22:50 ]
Chciałbym użyć GECKO Drive http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=14 i Mach, będę musiał obniżyć napięcie zasilacza - da się zrobić, tylko nie wiem czy ten enkoder który jest w maszynie da się bezpośrednio podłaczyć do Gecko (zob. schemat). Czy spotkaliście się z takim enkoderem? Dzięki za jakąś podpowiedz...
[ Dodano: 2007-07-24, 00:13 ]
Uzupełniam temat:
Servo szczotkowe, 16in.lb. momentu ciągłego
tacho - 7Vdc przy 1000rpm
enkoder - 250 imp + 1 index na obrót
przełożenie 1:2 co daje 500 imp na obrót śruby
Driver (amplifier)
120Vdc 6Amp cont. (10A peak)
22kHz
Sygnał sterujący driver - analogowy 0 - +/- 9Vdc, ograniczony do +/- 3.6Vdc co daje 1200rpm
Czy spotkaliście się ze sterowaniem kierunkiem obrotów i szybkością za pomocą sygnału analogowego (napięcia)? Jak taki driver podłączyć do znanych programów? Jeśli nie to zastanawiam się nad zasadnością budowy jakiegoś przetwornika step/dir na napięcie.
Pozdrawiam.
sterowanie servonapędu - ?
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
sterowanie servonapędu - ?
- Załączniki
-
- maszyna
- ez-trak.jpg (30.85 KiB) Przejrzano 921 razy
-
- schemeztrak.rar
- schemat sterowania
- (227.1 KiB) Pobrany 333 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jesli chodzi o Gecko i Twoje enkodery - to prawdopodobnie możesz ich użyć. Mają 5v zasilania i dwa kanały A, B. Negacje i kanał indeksujący możesz zostawić nie podłączone. Nie jestem pewien czy są to enkodery typu kwadraturowego tzn. dające prostokątny przebieg, ale całkiem mozliwe że tak. Tak wiec silniki i enkodery masz.
Co do sterownia anlogowego +/-10V i przetworników kierunek - krok- są takie gotowe w sprzedazy - 79 USD netto. Ale jesli chodzi o sterownie wrzeciona - może lepiej zastanowić się nad kupnem falownika - Mach obsłuży go bez problemu - a do tego pełna kontrola nad silnikiem wrzeciona.
Co do sterownia anlogowego +/-10V i przetworników kierunek - krok- są takie gotowe w sprzedazy - 79 USD netto. Ale jesli chodzi o sterownie wrzeciona - może lepiej zastanowić się nad kupnem falownika - Mach obsłuży go bez problemu - a do tego pełna kontrola nad silnikiem wrzeciona.