Śruba trapezowa, pasek ząbaty, sprzęgło

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
GrzegorzK
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Śruba trapezowa, pasek ząbaty, sprzęgło

Post napisał: GrzegorzK » 04 lip 2005, 23:29

Witam,

Umieściłem tutaj moje pytania, ponieważ nie pasują w całości do innych tematów (tak sądzę).

Jako całkowicie początkujący w CNC mam pare pytań, które nasunęły mi się po przeczytaniu całego forum, a przed przystąpieniem do budowy mojej pierwszej frezarki CNC.

Cel budowy frezarki: hobby, obróbka PCB, aluminium, plastiku (stali nie przewiduję).

1. Jak określić średnicę/długość wałka do kompletu z łożyskiem liniowym, aby nie mieć koszmarów sennych w stylu "a może jednak to się będzie uginać :evil:" ?
2. Jak dobrać średnićę śruby pociągowej wraz z łożyskiem tocznym (?) bądź nakrętką trapezową aby znając masę całkowitą wózka stwierdzić, że to wystarczy ?
3. Wszystkie sugestie dotyczące wytrzymałości/trwałości itp itd bardzo mile widziane.

Pozdrawiam,
Grzegorz K.

Tagi:

michal0408
Posty w temacie: 1

Post napisał: michal0408 » 05 lip 2005, 08:48

no najpier mosisz sie zastanowic nad obszarem roboczym bo im dluzsze wymienione przez ciebie elemnty tym musza byc grubsze
ja mam obszar 40x40x15 i prowadnice sa 10mm a sruba 12mm. I to tez zalezy od samej konstrukcij czy bedzie sie ruszalo ramie, czy sam stol, czy w jednej osi stol a w drugiej ramie musisz sie zastanowic nad tymi aspektami i dopiero wtedy mozna rozwazac jakie srednice i materily bede odpowiednie

Autor tematu
GrzegorzK
Posty w temacie: 2

Post napisał: GrzegorzK » 05 lip 2005, 18:02

Obszar roboczy przewiduję trochę większy od kartki A4 - np. 300 x 200 x 150 (mm).
Konstrukcja: nieruchoma podstawa z ruchomą bramą.
Frezarka: PROXXON IB/E (już zaposiadłem ją).

Co do "rozważania" to myślałem, że są jakieś wzorki/tabelki, bo na wyczucie to ja tego nie wykoncypuję poprawnie :)

Gregory
Posty w temacie: 1

Post napisał: Gregory » 06 lip 2005, 12:26

Witam,
jesli chodzi Ci o wzorki to polecam literature:
"Poradnik Mechanika" a najlepiej podrecznik do "wytrzymalosci materiałow" -znajdziesz tam gotowe wyprowadzenie wzorów na tzw. strzalke ugiecia typowych elementow, w typ przypadku -> stalowego preta

jesli chodzi o policzenie sily/ momentu potrzebnego do napedu przekladni srubowej to polecam podreczniki z gatunku "Podstawy Konstrukcji Maszyn" znajdziesz tam sposob liczena: oporow, momentow itp.
Pozdrawiam

Gregory

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”