Tomeeeek pisze:Auto do firmy zajmującejej się pielęgnacja i wycinką drzew.
Jeżeli będziesz woził wycinane gałęzie w całości z listowiem to możesz śmiało przyjąć 600-700kg / m3... Chyba, że na dyszlu będzie jezdził rębak to wtedy m3 waży więcej bo jest mniej lekkiego śmiecia...
Takie zabudowy robiłem ale do kłonicówek do lasu - zarówno naczepy jak i wózki ciągane...
Robiłem też kiedyś taką przyczepę rolniczą z HDSem z przodu - gabaryty zbliżone... Jak znajdę gdzieś projekt do wrzucę skan (projekt był na papierze)... Tylko o ile pamiętam tam były profile zamknięte jakieś nie za duże ale grubościenne i wzmacniane od zewnątrz trójkątnym żebrem... Kurczę muszę tego poszukać...
Co do szacunkowych kosztów wykonania to najprościej policzyć koszt materiału po zrobieniu projektu i pomnożyć razy 3

Plus dodatkowe 2-3 stówki na nity/śruby i inne pierdoły o których się zapomina

Do tego na 100% dolicz sobie modernizację zderzaka tył i pancerne daszki do lamp plus siatka bo inaczej będziesz wymieniał raz w tygodniu
Do tego burty nie za wysokie dopinane do kłonic, a powyżej nich dopinana siatka jakbyś miał wozić np. jakieś krzaki z wycinki to dużo wejdzie... Co do wywrotu to można obie te opcje połączyć razem

Wywracaną kłonicówkę też już robiłem

Tyle tylko że jest tylko w tył - na bok się nie uda bo drzewo nie wyleci z kłonicy... Kombinowałem też z wypinaną kłonicą ale napór boczny drzewa jest zbyt duży i sie nie rozepnie