Chciałbym poprosić Forumowiczów o spojrzenie na załączone fotografie. Widoczna na nich część została znaleziona na strychu pośród gratów o nazwie ogólnej "przydasię". No i jest szansa no to, ze się przyda, bo wpadłem na pomysł wykorzystania tego coś do budowy własnej szlifierki stołowej dyskowej. Czy to możliwe? Mam nadzieję na pomoc w tej sprawie.
Wymiary: średnica 225mm, grubość na obrzeżu: 9mm.
Na tylnej ścianie uchwyt do mocowania w maszynie z gwintem wewnętrznym. Średnica zewnętrzna: 39mm, średnica wewnętrzna: 24mm, średnica części gwintowanej: 21,45mm. Głębokość całkowita uchwytu wewnątrz: 39,7mm. Pierwszy zwój gwintu na głębokości ok. 13mm, ostatni na ok. 26mm.
Patrząc na ewentualne możliwe pochodzenie tej części, może to być element tokarki do metalu lub do drewna. Maszyn tych dawno już tam nie ma...\
Pomyślałem o wykorzystaniu tej części jako tarczy / dysku jako narzędzia roboczego w dyskowej szlifierce stołowej... Mam stary silnik Besel 220V, 0,55kW, 2.800obr/min, z wałkiem 14,6mm (powinno być, jest 14,3mm). Chciałbym go do tego celu wykorzystać, ale niestety nie wiem, jak przenieść napęd z wału silnika na powyżej opisaną tarczę bez większej ingerencji w samą tarczę. Idealnie byłoby zastosować jakiś łącznik z gwintem zewnętrznym pasującym do tarczy, a wewnątrz z otworem z kanałem pasującym do wału silnika.
Czy Forumowicze mieliby jakiś na to pomysł? Czy występują w przyrodzie tego typu gotowe elementy?