Wyjaśnię słowami w czym problem. Noszę się z zamiarem budowy robota pick & place jak w blogu tu: link. Pomińmy dyskusję na temat słuszności bądź niesłuszności rozwiązania tego typu. Mnie ono zadowala. Jednak chcę dokonać kilku zmian a mianowicie chodzi o mechanizm napędu z silnikiem krokowym. Rysunek jest mniej więcej u dołu 3/4 strony w linku powyżej. "Delta motor assembly".

Autor wykorzystał elementy drukowane na drukarce 3d. Ja takiej drukarki nie mam. Mam natomiast dostęp do blach i profili z ALU, piłę, wiertarkę, młotek, pilnik i dwie ekierki

Dwie sztuki będą ściskały szajbę aby utrzymać ją prostopadle do osi. Cyngwajsy zablokuję na osi przy pomocy imbusowych mróweczek M3. Oś jakoś muszę zawiesić na łożyskach kulkowych 8x22x7. NIe wiem jeszcze jak zamocuję te łożyska. Myślałem o blokach alu z wytoczonymi gniazdami pod łożyska (zlecę wytoczyć). Należałoby wprowadzić jakieś naprężenie kasujące luz. Cyngwajsy mogłyby przenosić siłę osiową na pierścienie wewnętrzne łożysk tworząc układ X (się naczytałem). Jako że nie jestem mechanikiem i nie mam zielonego pojęcia o ograniczeniach technologii wykonania osi na tokarce i o tym co jest możliwe a co nie zwracam się do Was o zrewidowanie pomysłu i może podpowiedź jak to zrobić wystarczająco dobrze i tanio.