jaka średnica śruby na 2m pola roboczego?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
jaka średnica śruby na 2m pola roboczego?
jak w temacie,
potrzebuje porady jaka śrubę wziąć na ploter co ma w planach 2 metry pola roboczego?
wstępna konstrukcja - ruchoma brama 2 śruby po bokach sprzężone.
myślę że minimum 20 - 32mm średnicy. dobrze myślę czy nie? tak żeby się nie wyginała z własnej masy no i wiadomo później żeby jej nie pokrzywiło jak będzie pracować.
czy w ogóle odpuścić śrubę i zrobić na listwach? silniki 3Nm
potrzebuje porady jaka śrubę wziąć na ploter co ma w planach 2 metry pola roboczego?
wstępna konstrukcja - ruchoma brama 2 śruby po bokach sprzężone.
myślę że minimum 20 - 32mm średnicy. dobrze myślę czy nie? tak żeby się nie wyginała z własnej masy no i wiadomo później żeby jej nie pokrzywiło jak będzie pracować.
czy w ogóle odpuścić śrubę i zrobić na listwach? silniki 3Nm
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
Tagi:
-
- Kontakt:
Kamar dzieki.
zastanawiam się nad skokiem 10, na tym zyskam szybkość pozycjonowania bez za szybkiego kręcenia śrubą. nie spodziewam jakichś mega dokładności na takim polu ale wiadomo im wyjdzie większa tym lepiej dlatego skłaniałbym się w stronę śrub.
co to znaczy że chodzi względnie?
zastanawiam się nad skokiem 10, na tym zyskam szybkość pozycjonowania bez za szybkiego kręcenia śrubą. nie spodziewam jakichś mega dokładności na takim polu ale wiadomo im wyjdzie większa tym lepiej dlatego skłaniałbym się w stronę śrub.
co to znaczy że chodzi względnie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Kontakt:
przejazdów to na tej maszynie niewiele będzie. zakładamy że wiecej czasu jednak będzie spędzać w materiale
a tak na serio, przy ruchomej bramie i śrubach z obu stron to 2 napędzane nakrętki to już z deka przegięcie, a co dopiero 4 (bo tyle bedzie)
nie jest to takie proste jak się wydaję

a tak na serio, przy ruchomej bramie i śrubach z obu stron to 2 napędzane nakrętki to już z deka przegięcie, a co dopiero 4 (bo tyle bedzie)

-
- Kontakt:
to na pewno, aczkolwiek w położeniach skrajnych będzie 2 metry gołej śruby bo całkowita długość będzie 2m +2 razy brama + tam po drobiazgach typu bloki łożyskowe i tp
nie no czuje że będzie dobrze
inaczej nie może być. teraz żeby to tylko doszło z fazy pomysłu do czegokolwiek konkretnego, bo to nie dla mnie maszynka i nie ja funduje.
nie no czuje że będzie dobrze

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Kolego, nie masz daleko, odwiedź kolegę Malaxisa to zobaczysz co Cię czeka przy wyborze ruchomych nakrętek - kłopoty ! i chyba im grubsza śruba tym większe, ale też nie o to tylko chodzi...zacharius pisze:a tak na serio, przy ruchomej bramie i śrubach z obu stron to 2 napędzane nakrętki to już z deka przegięcie, a co dopiero 4 (bo tyle bedzie)nie jest to takie proste jak się wydaję
Z ruchomymi nakrętkami można się szarpać, ale przy naprawdę dużo większej maszynie i gdy to jest niezbędne.