Witam chcialbym sie zapytac czy niska temperatura ma praktyczny wplyw na prace maszyny.
Pracuje na frezarce cnc ze sterownikiem fanuc. w tygodniu na hali jest w miare cieplo jednak w niedziele nie jest ogrzewane i temperatura spada na hali do powiedzmy 2-4 stopni na plusie. Czy moze miec to negatywny wplyw na prace maszyny?. Chodzi mi o to ze ostatnio wiercilem otwory wszystko bylo idealnie miedzy otworami w osi itd itp. blad byl tylko taki ze srednica rozstawu wyszla 0.2mm wieksza przy wejsciu i wyjsciu. sprawdzalem program i wszystko jest ok wiercone weglikiem.
Pozdrawiam
wplyw temperatury na maszyne
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
oczywiście że temperatura ma wpływ na maszyny, po to firmy posiadające dokładne maszyny i zajmujące się poważną obróbką zakładają klimatyzację itd (znam takich maniaków od lotnictwa
)
U nas przy niskich temp. maszyny zaczynają żyć własnym życiem tu jakiś sensor nie zadziała, jakieś błędy wywala, żadna nowość.

U nas przy niskich temp. maszyny zaczynają żyć własnym życiem tu jakiś sensor nie zadziała, jakieś błędy wywala, żadna nowość.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
No niestety jest w fizyce coś takiego jak rozszerzalność cieplna, tego nie przeskoczysz. Jeżeli chcesz puszczać dłuższe programy w weekend włącz ogrzewanie na hali.
Oprócz tego możesz się liczyć z tego typu kłopotami. Nie masz kłopotów, bo Fanuc jest bardzo niezawodny, ale przy starszych maszynach z badziewiastymi sterowaniami wystarczy czasami trochę wilgoci w powietrzu i pojawiają się problemy.dance1 pisze:U nas przy niskich temp. maszyny zaczynają żyć własnym życiem tu jakiś sensor nie zadziała, jakieś błędy wywala, żadna nowość.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Heh, niska temp. na hali, skąd ja to znam...
Nawet i przy nowych maszynach dzieją się "cuda-wianki";
Krawędziarki (z racji posiadania zbiornika na olej hydrauliczny), jeśli temp. na hali spadnie poniżej 5*C gną bardzo dziwne kąty, a belka tak jakoś ociężale schodzi (im chłodniej, tym olej gęstszy, wiadomo); Niektóre jednak (np. AMADY z serii HFP) mają podgrzewanie oleju przed uruchomieniem maszyny.
Wykrawarki rewolwerowe - tu też są jaja, kiedy temp. spadnie poniżej iluś tam stopni - czasami na hali po weekendzie mieliśmy 0, a czasami powyżej 5*C - wywalało alarm, że oleju nie ma w zbiorniku, hehe
, się kiedyś na początkach głowiłem "co jest pięć?" i zadzwoniłem do serwisanta, a on mi mówi, że tak czasami jest, jak maszyna stoi długo w temp., przy której nie powinna pracować (o ile się olej nie rozgrzał).
W
Nawet i przy nowych maszynach dzieją się "cuda-wianki";
Krawędziarki (z racji posiadania zbiornika na olej hydrauliczny), jeśli temp. na hali spadnie poniżej 5*C gną bardzo dziwne kąty, a belka tak jakoś ociężale schodzi (im chłodniej, tym olej gęstszy, wiadomo); Niektóre jednak (np. AMADY z serii HFP) mają podgrzewanie oleju przed uruchomieniem maszyny.
Wykrawarki rewolwerowe - tu też są jaja, kiedy temp. spadnie poniżej iluś tam stopni - czasami na hali po weekendzie mieliśmy 0, a czasami powyżej 5*C - wywalało alarm, że oleju nie ma w zbiorniku, hehe

W