Uniwersalne mocowanie na obrabiarkę CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Uniwersalne mocowanie na obrabiarkę CNC
Witam,
Przygnało mnie tutaj, na to forum przez pewne zadanie ciążące na moim barkach. Otóż mam zaprojektować uniwersalne mocowanie stanowiska na obrabiarce CNC. Jako, że temat dla mnie dosyć odległy, gdyż niewiele miałem wspólnego z obrabiarkami CNC, zgłaszam się o pomoc do ludzi wiedzy znaczenie obszerniejszej w tym temacie ode mnie.
Po pierwsze, muszę zapoznać się z tym co oferuje nasz rynek, aby mieć jakieś pojęcie o produkcie. Z racji, że wiele firm produkuje takie cudeńka trudno się we wszystkim połapać. Czy moglibyście zwrócić mi uwagę na najpopularniejsze firmy produkujące tego typu obrabiarki i na których najlepiej się wzorować?
O typach mocowań do stołu także ma wiedza niewielka, jakieś namiary na literaturę? Czy stoły takie są normowane czy każdy producent robi pod siebie?
Z racji młodego stażu proszę o wyrozumiałość, gdyby moje pytania były zbyt prostackie w swojej formie. Każda wskazówka będzie dla mnie na wagę złota.
Przygnało mnie tutaj, na to forum przez pewne zadanie ciążące na moim barkach. Otóż mam zaprojektować uniwersalne mocowanie stanowiska na obrabiarce CNC. Jako, że temat dla mnie dosyć odległy, gdyż niewiele miałem wspólnego z obrabiarkami CNC, zgłaszam się o pomoc do ludzi wiedzy znaczenie obszerniejszej w tym temacie ode mnie.
Po pierwsze, muszę zapoznać się z tym co oferuje nasz rynek, aby mieć jakieś pojęcie o produkcie. Z racji, że wiele firm produkuje takie cudeńka trudno się we wszystkim połapać. Czy moglibyście zwrócić mi uwagę na najpopularniejsze firmy produkujące tego typu obrabiarki i na których najlepiej się wzorować?
O typach mocowań do stołu także ma wiedza niewielka, jakieś namiary na literaturę? Czy stoły takie są normowane czy każdy producent robi pod siebie?
Z racji młodego stażu proszę o wyrozumiałość, gdyby moje pytania były zbyt prostackie w swojej formie. Każda wskazówka będzie dla mnie na wagę złota.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W systemach do szybkiego mocowania detalu w obrabiarkach CNC specjalizuje się trochę firm, np Erowa, czy 3R. Dawniej stosowało się je przy produkcji masowej, ew. seryjnej, i projektowało i produkowało we własnym zakresie. Dzisiaj można kupić gotowe rozwiązania i stosować nawet przy jednostkowych detalach. W obrabiarkach przemysłowych znormalizowane są rowki teowe w stole do mocowania detalu lub oprzyrządowania, reszta to rozwiązania poszczególnych producentów.
-
Przepraszam, że gdzieś przepadłem i nie mogłem odpowiedzieć.
A więc, znalazłem, trochę tych mocowań (załącznik). Większość z tego to łapy dociskowe, no i śruby z nakrętkami teowymi. Oprócz tego imadła, ale to chyba przy mniejszych elementach. Ciekawe rozwiązanie, przedostatni rysunek, to blok mocujący próżniowy, nie wiem czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i jak ono się sprawdza. Oprócz tego zaciski szczękowe do tokarek, ale to chyba jedyny standard.
Jeżeli chodzi o frezarki, to głownie spotykam się z rozwiązaniami stołów teowych, ale oprócz tego zauważyłem stoły z otworami pod śruby, czy takie rozwiązanie jest często stosowane? Czy oprócz tego, stosuje się jeszcze jakieś powierzchnie bazowe?
A więc, znalazłem, trochę tych mocowań (załącznik). Większość z tego to łapy dociskowe, no i śruby z nakrętkami teowymi. Oprócz tego imadła, ale to chyba przy mniejszych elementach. Ciekawe rozwiązanie, przedostatni rysunek, to blok mocujący próżniowy, nie wiem czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem i jak ono się sprawdza. Oprócz tego zaciski szczękowe do tokarek, ale to chyba jedyny standard.
Jeżeli chodzi o frezarki, to głownie spotykam się z rozwiązaniami stołów teowych, ale oprócz tego zauważyłem stoły z otworami pod śruby, czy takie rozwiązanie jest często stosowane? Czy oprócz tego, stosuje się jeszcze jakieś powierzchnie bazowe?
- Załączniki
-
- mocowania ow.pdf
- (745.64 KiB) Pobrany 379 razy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Takie stoły (stalowe lub granitowe) bardzo często stosuje się w elektrodrążarkach . Wejdź na stronę firmy Schunk. Na targach branżowych byłem na ich stoisku, mają dużo fajnych nietypowych rozwiązań mocowań.suxone pisze:ale oprócz tego zauważyłem stoły z otworami pod śruby
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
erowa i paletyzacja
, do jakich materiałów potrzebujesz te mocowania? ja ostatnio dostałem na maszyne stół magnetyczny (600mm x 600mm) i praktycznie przy obróbce stali nie uzywam juz zadnych imadel uchwytów docisków łap, na poczatku byłem sceptycznie nastawiony do tego wynalazku, ale po 2 miesiacach pracy nie wyobrażam sobie pracy bez niego... odrazu zaznacze ze stół kosztował 13tyś euro, wiec koszt nie mały.
pozdrawiam

pozdrawiam
-
:/ szkoda, że im strona nie śmiga, znajdę u nich coś jakieś uniwersalne mocowanie (do wielu typów stołów)?mdg pisze: Takie stoły (stalowe lub granitowe) bardzo często stosuje się w elektrodrążarkach . Wejdź na stronę firmy Schunk. Na targach branżowych byłem na ich stoisku, mają dużo fajnych nietypowych rozwiązań mocowań.
Jest to niewielki element, 100x100[mm] więc stół magnetyczny to przerost treści nad formą ;] ogólnie to potrzebuję takiego mocowania, które mogę zastosować przy każdej obrabiarce CNC. Jeżeli nie znajdę, muszę wykonać to sam.jatu pisze:erowa i paletyzacja, do jakich materiałów potrzebujesz te mocowania? ja ostatnio dostałem na maszyne stół magnetyczny (600mm x 600mm) i praktycznie przy obróbce stali nie uzywam juz zadnych imadel uchwytów docisków łap, na poczatku byłem sceptycznie nastawiony do tego wynalazku, ale po 2 miesiacach pracy nie wyobrażam sobie pracy bez niego... odrazu zaznacze ze stół kosztował 13tyś euro, wiec koszt nie mały.
pozdrawiam