witam
Robię maszynkę na prętach fi 12 łożyska liniowe śruba zwykłe( utwardzone ) m 10
jaki obszar roboczy będzie odpowiedni dla tak małych średic?
łożyska mają ok 30mm dł więc wózek musi mieć ok 80mm dł (tak mi sie wydaje)
jeśli zrobię 300 to max wyjdzie 220 tylko nie wie czy mi sie nie ugnie
konstrukcja z aluminium + obudowy łożysk niestety ze stali ( u nas na wsi aluminium(dural) można kupic tylko na metry (cztery metry))
jest to pierwsza moja maszynka więc dokładność 1/10mm to w/g mnie było by dobrze( już mam plany na następne a jeszcze pierwszej nie skończyłem )
jaki moment może mieć ten silnik bo nie mogę nigdzie znaleść
Silnik krokowy bipolarny - 1,4A - 3.5V na faze !
Charakterystyka :
- średnica silnika : 57 mm
- długość silnia ( bez osi ) : 52 mm
- typ : 57BYG507
- rozdzielczość : 1,8 stopnia/krok - 200 kroków na obrót
- sterowanie : 3,5V 1,4A na faze ( to ile się ustawia dla silnika 2.8 A ?)
- rezystancja cewki : 2,5 OHM
chętnie kupię sterownik do tych silników z dokumentacją ( lub płytki ) pod ogólno dostępne oprogramowanie
pozdrawiam serdecznie wszystkich
fi 12 łożyska liniowe zwykłe m 10 jaki obszar roboczy?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
re silniki
Silnik taki jak opisujesz będzie miał max 0.5Nm
niestety w tego typu silnikach podstawowym parametrem decydującym o momencie jest rozmiar szczeliny między wirnikiem i stojanem oraz siła przyciągania magnesu stałego która jest uzależniona od rozmiaru silnika.
napięcie, prąd i opór jest jedynie odpowiedzialny za dynamikę układu czyli prędkość maksymalną oraz stałe rezonansowe.
W ramach uzupełnienia silnik bipolarny posiada tylko 2 uzwojenia niezależnie pracujące i każde z nich wg twojego opisu powinno być zasilane 1.4A
niestety w tego typu silnikach podstawowym parametrem decydującym o momencie jest rozmiar szczeliny między wirnikiem i stojanem oraz siła przyciągania magnesu stałego która jest uzależniona od rozmiaru silnika.
napięcie, prąd i opór jest jedynie odpowiedzialny za dynamikę układu czyli prędkość maksymalną oraz stałe rezonansowe.
W ramach uzupełnienia silnik bipolarny posiada tylko 2 uzwojenia niezależnie pracujące i każde z nich wg twojego opisu powinno być zasilane 1.4A