Potrzebuje pomocy odnośnie pracy inżynierskiej. Moim tematem jest zaprojektowanie obrotnicy do elementów np pralek przemieszczających sie po lini montażowej, o 180 stopni w pionie. Wymyśliłem parę modeli ale tylko jeden wydawał mi sie ciekawy, mam pomysł na niego lecz chciałbym sie was zapytać jakie wy macie propozycje napędów i jak je wykonać.
Może będą ciekawsze i bardziej interesujące.
Na poniższym zdjęciu jest przedstawiony szkic maszyny. Najtrudniej jest wykonać ramiona.
Strzałkami są zaznaczone ruchy jakie to ma wykonywać.
1. Na końcu myślę o przyssawkach gumowych żeby nie uszkodzić elementu obracanego, te przyssawki lub coś co czego będą zamocowane muszą sie obracać.
2. Ramiona muszą zachodzić na pralkę jak najedzie na odpowiednie miejsce, czyli myślę ze ruch poziomy(będą sie wysuwać z korpusu), oraz muszą dociskać przyssawki do pralki zeby jej nie wypuścić.
3. Ramiona muszą być zamontowane również do czegoś co sie będzie obracać, wtedy będzie można obracać detal w dwóch płaszczyznach.
4. Jakaś prowadnica w korpusie będzie całość wysuwać w górę, żeby bez zahaczania taśmociągu obrócić przedmiot
5. Cały korpus będzie sie obracać zeby zdjąć ewentualnie uszkodzona pralke na jakis wózek lub przemieścić z jednej lini transportowej na drugą.
Jakie macie pomysły lub sugestie co do tego jak by to mogło funkcjonować ? Albo strony o czymś takim co zostało stworzone, bo nic nie moge nigdzie znaleźć.
Albo zamiast maszyny zaprojektować robota z przegubami. Nie mam pojecia jak to wykonać. Proszę was o pomoc