Obrotnica - praca inż.

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
ahcarb
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Obrotnica - praca inż.

Post napisał: ahcarb » 17 paź 2010, 21:21

Witam wszystkich :)
Potrzebuje pomocy odnośnie pracy inżynierskiej. Moim tematem jest zaprojektowanie obrotnicy do elementów np pralek przemieszczających sie po lini montażowej, o 180 stopni w pionie. Wymyśliłem parę modeli ale tylko jeden wydawał mi sie ciekawy, mam pomysł na niego lecz chciałbym sie was zapytać jakie wy macie propozycje napędów i jak je wykonać.
Może będą ciekawsze i bardziej interesujące.

Na poniższym zdjęciu jest przedstawiony szkic maszyny. Najtrudniej jest wykonać ramiona.
Strzałkami są zaznaczone ruchy jakie to ma wykonywać.

1. Na końcu myślę o przyssawkach gumowych żeby nie uszkodzić elementu obracanego, te przyssawki lub coś co czego będą zamocowane muszą sie obracać.

2. Ramiona muszą zachodzić na pralkę jak najedzie na odpowiednie miejsce, czyli myślę ze ruch poziomy(będą sie wysuwać z korpusu), oraz muszą dociskać przyssawki do pralki zeby jej nie wypuścić.

3. Ramiona muszą być zamontowane również do czegoś co sie będzie obracać, wtedy będzie można obracać detal w dwóch płaszczyznach.

4. Jakaś prowadnica w korpusie będzie całość wysuwać w górę, żeby bez zahaczania taśmociągu obrócić przedmiot

5. Cały korpus będzie sie obracać zeby zdjąć ewentualnie uszkodzona pralke na jakis wózek lub przemieścić z jednej lini transportowej na drugą.

Jakie macie pomysły lub sugestie co do tego jak by to mogło funkcjonować ? Albo strony o czymś takim co zostało stworzone, bo nic nie moge nigdzie znaleźć.
Albo zamiast maszyny zaprojektować robota z przegubami. Nie mam pojecia jak to wykonać. Proszę was o pomoc

Obrazek

Tagi:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qqaz » 18 paź 2010, 23:24

Jeżeli jest to obudowa pralki bez srodka to zrób płytę ssawną - bez ramion.
Jeżeli jest to ciężka rzecz to ramiona nie spełną oczekiwań - detal bedzie się wysuwać lub pogniesz blachę obudowy.

Autor tematu
ahcarb

Post napisał: ahcarb » 19 paź 2010, 00:58

No to bedzie róznie, ciezkie, lekkie. Jakas propozycja jak to zrobić?? Bo szukalem na necie ale nie moglem nic znaleźć tego typu zeby zobaczyc jak to dziala...

pokooj

Post napisał: pokooj » 19 paź 2010, 08:28

Nie lepiej byloby zamontowac ramion/a manipulatora nad tasma? Np na suficie, lub postawic rame dookola tasmociagow i zamontowac mechanizm na gornej belce, cos na ksztalt suwnicy?

Autor tematu
ahcarb

Post napisał: ahcarb » 19 paź 2010, 19:51

no myslalem nad jakąs konstrukcja bramowa na suwnicy, to byl drugi projekt moj jak by pierwszy nie wyszedl, tyle ze jak go zrobic ?

bogdan54
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: bogdan54 » 20 paź 2010, 20:48

U mnie w zakładzie na czterech przyssawkach fi 150 mm jest przenoszona szyba około 120kg , podciśnienie uzyskuje się z przetwornika sprężonego powietrza ( czysta mechanika ) . Ruch obrotowy można by uzyskać poprzez zaczepienie jakiegoś elementu stałego w ramieniu z przyssawkami o element przesuwnej taśmy . Przyssawki widziałbym tylko po jednej stronie ścianki wyrobu .

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 20 paź 2010, 21:50

ahcarb pisze:Jakas propozycja jak to zrobić?? Bo szukalem na necie ale nie moglem nic znaleźć tego typu zeby zobaczyc jak to dziala...
Co to będzie jak już cudze rozwiązania zobaczysz? Albo podpowiedzi, żeby zrobić "dmuch" od spodu i tylko "dotknąć" ramieniem manipulatora. Wymyśl coś sam, tak jak jeszcze nigdzie nie było - nawet jak będzie do du** ogólnie (koszty, stopień komplikacji, trudne do sterowania itp), to chociaż będzie oryginalne.
Jak będziesz patrzył co kto zrobił, to nie dostaniesz Nobla potem :-)

Autor tematu
ahcarb

Post napisał: ahcarb » 21 paź 2010, 00:04

Mam duzo pomysłów ale trzeba zeby to działało a nie since fiction a la gwiezdne wojny :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: CFA » 21 paź 2010, 00:24

ahcarb pisze:Mam duzo pomysłów ale trzeba zeby to działało a nie since fiction a la gwiezdne wojny :)
Pomysł, który nie działa, to tak, jak by go nie było.
To już nic nie masz konkretnego?

maly_66
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: maly_66 » 28 paź 2010, 22:38

Witam
Wydaje mi się że obrotnica powinna wykonywać także ruch posuwisto-zwrotny wzdłuż taśmociągu,chyba że taśmociąg można zatrzymać.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”