Czy zbyt pasowne nabicie łożyska je niszczy?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czy zbyt pasowne nabicie łożyska je niszczy?
Jak w temacie? Trafił w moje ręce wałek z podwójnym łożyskiem które zostało nabite na zbyt grube osadzenie. W pierwszej chwili podobno tylko trochę ciężej chodziło ale wszytko było fajnie... po tygodniu bezruchu jego ruch zaczął być pięknie schodkowy. Tak jakby kulki odcisnęły sobie gniazda w bieżniach.
Czy takie łożysko jest do wyrzucenia czy można go puszczając w ruch "wyrobić" ?
Czy takie łożysko jest do wyrzucenia czy można go puszczając w ruch "wyrobić" ?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Miałem podobne zjawisko w przecinarce ściernej, którą kupiłem okazyjnie. Łożyska dosłownie wyły i tak jak piszesz schodkowały. Tak samo były za mocno wciśnięte w obudowy. Cała konstrukcja była spawana i to też przyczyniło się do zdeformowania otworów pod łożyska. Ktoś kto je potem montował nie zwrócił już na to uwagi i wcisnął je po prostu na siłę. Inaczej się tego nie dało zrobić jak tylko przez skrobanie powierzchni pod łożyska. Łożyska na koniec oczywiście założyłem nowe. Teraz wału pracuje normalnie, bez oporów i hałasu.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
czy pilnik ździerak 315 sie nada?kamar pisze:zapiłuj

Przepraszam Kamar nie mogłem sie powstrzymać. Tak nawiasem czy znasz jakiegos kompetentnego urzednika w Kozienicach?

Tyle w temacieALZ pisze:Jeśli łozysko "schodkuje" to możesz je z czystym sumieniem wyrzucić.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2011, 22:06 przez upadły_mnich, łącznie zmieniany 1 raz.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej