Toczenie rowka o zarysie spirali Archimedesa na tarczy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
Saja300
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Toczenie rowka o zarysie spirali Archimedesa na tarczy

Post napisał: Saja300 » 21 mar 2011, 11:08

Witam!
Mam na imię Paweł, jestem na forum nowy ale w miarę możliwości będę starał się w miarę produktywnie udzielać. Zalogowałem się z taką myślą,że może tutaj ktoś mógłby mi pomóc rozwiązać pewien problem. Chodzi o taką sprawę: dostałem temat na pracę przejściową na 3cim roku MiBM "Modernizacja tokarki uniwersalnej do nacinania rowka o zarysie spirali Archimedesa na tarczy uchwytu tokarskiego"
Nie mam koncepcji jak się do tego zabrać, tzn. ogólny zarys w głowie jest. Trzeba jakoś zmyślnie połączyć ruch obrotowy wrzeciona z ruchami posuwu suportu. Myślałem żeby do posuwu wdłużnego zaprząc jakiś hydrauliczny napęd a do poprzecznego wykorzystać np. silnik krokowy. Może ktoś robił już coś podobnego i mógłby pomóc? Z zawodu ogólnie jestem tokarzem więc jakieś pojęcie mgliste:) o temacie mam a i uczę się nie najwolniej. Zgóry chciałbym podziękować za pomoc.

Miłego dnia!
Paweł

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 21 mar 2011, 11:35

Wybierz sobie centrum tokarskie z sterowaną osią C+ frezowanie.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 21 mar 2011, 11:59

jeśli to ma być przeróbka to faktycznie zamiast typowego noża wygodnie było by zastosować narzędzie napędzane typu frez palcowy (chociaż istnieją noże (przecinaki) do obróbki osiowej)
ja bym pozostał przy 2 krokowcach (ale to dlatego że o pneumatyce i sprzężeniu siłownika z liniałem tak by idealnie trzymał pozycje nie mam większego pojęcia) a teoretycznie przejazdy i potrzebne prędkości nie będą wielkie ( co innego gdybyś toczył 4m wał to wtedy przejazd wzdłużny szybki byłby wskazany a tak to masz prace tylko w rejonie uchwytu)
a i oczywiście enkoder na wrzecionie by było sprzężenie z posuwami
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
Saja300

Post napisał: Saja300 » 22 mar 2011, 11:00

Widzisz Adam, ja najchętniej trzymałbym się właśnie przecinaka zrobionego na kształtowo, żeby mi od razu fazki wykonał. Obroty przecież niewielkie, głębokość tego rowka to jakieś 5-7mm brane na trzy razy, żeby było bez bólu. A i ja w na nocnej zmianie z braku zajęcia na obecnym stanowisku pracy, doszedłem do wniosku, że ładować w to hydraulikę to raczej bez sensu. Krokowe na wzdłużnym i poprzecznym raczej załatwią sprawę. Mógłby jeszcze ktoś podpowiedzieć gdzie i jakiego enkodera szukać? Jak już coś takiego znajdę to i z parametrami jego pracy powinienem sobie poradzić. Kurde, bo tutaj trzeba będzie dokładnie sprzęgnąć moment wejścia noża w materiał, żeby za trzema, załóżmy, podejściami nie zrobić trzech spiral i każda w innym miejscu. Czy istnieją takie inteligenty które ładnie zgrywają posuwy z obrotami wrzeciona? Tzn. enkodery, sterowniki jakieś czy inny shit? Wiecie, maszyny jeszcze w życiu nie budowałem (no, oprócz Junaka :lol: ) więc pytam. Lepiej raz czy dwa zrobić z siebie patafiana niż całe życie nic nie wiedzieć,nie?
Thanx Panowie.

[ Dodano: 2011-03-22, 11:20 ]
Dobra, o enkoderach też już doczytałem i mniej więcej mam pojęcie. No to w sumie całość zarysu projektu już mam w głowie. Teraz tylko te posuwy i obroty zgrać i temat przestał mnie już przerażać :lol:
Miłego dnia!
Paweł

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: adam Fx » 22 mar 2011, 12:37

widziałem że do gwintowania zastosowano fotoelement i nacięcie w pierścieniu umocowanym na wale wrzeciona i to ono robiło za enkoder i służyło właśnie funkcji gwintowania a za zgranie obrotów i posuwu odpowiada z tego co wiem oprogramowanie na komputerze który właśnie steruje silnikami ( mach Master5 turboCNC )http://www.dakeng.com/threading.html
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bob35 » 22 mar 2011, 21:50

Kolego Saja300 pomyśl, jak to jest tokarka to ma posuw poprzeczny policz przełożenie i pogrzeb w gitarze i masz gotowe.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.

Autor tematu
Saja300

Post napisał: Saja300 » 24 mar 2011, 09:09

To nie tak prosto kolego Bob, w takim wypadku nie trzeba by było nic przerabiać i po prostu policzyłbym koła zmianowe w gitarze i ten popaprany rowek zrobił. A tu dostałem konkretne zadanie i sposób jego wykonania mam narzucony, że tak powiem z góry. Tokarka ma być zmodernizowana do wykonywanie tylko tego określonego zadania. To nie zależało ode mnie.
Miłego dnia!
Paweł

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”