Witam (mój pierwszy post na forum więc jestem jeszcze nieco zagubiony ale chyba piszę mniej więcej w dobrym dziale),
potrzebuję kupić bądź zmontować urządzenie, które umożliwi pracę z dwoma końcówkami dremela obracającymi się w przeciwnych kierunkach (czyli mówiąc obrazowo ma to działać jak mikser tylko być sporo mniejsze - rozstaw końcówek rzędu 1 cm, no i wytrzymać minimalne obroty dremela czyli chyba 10000 obr/min)
Czy można zmontować coś takiego z powszechnie dostępnych części - przystawkę która napędzana przez dremela rozdzieli napęd na dwie końcówki (mechanicznie to wydaje się dość proste - dwa czy trzy kółka zębate no ale do tego potrzeba zmotać obudowę i mocowania końcówek.
Druga wersja o której pomyślałem to dwa narzędzia typu dremel obracające się w przeciwnych kierunkach ale nie za bardzo widzę żeby tego typu narzędzia były dostępne z opcją napędu w przeciwną stronę.
przystawka do dremela - pracę z dwoma końcówkami naraz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Osobiście co do tych kółek zębatych to nie jestem przekonany czy wytrzymają takie prędkości obrotowe, choć może skoro są to takie małe wymiary.... Ale z drugiej strony same kółka nie powinny być kółkami a kółeczkami zębatymi skoro rozstaw osi wynosi tylko 10mm 
Można by spróbować wykombinować coś z przekładnią pasową...
No ale trza poczekać na wypowiedzi doświadczonych konstruktorów/użytkowników tego forum, bo ja narazie studiuje a tam tłoczą mi głównie teorie i pojęcie rozwiązaniach pratycznych mam [niestety
] niewielkie

Można by spróbować wykombinować coś z przekładnią pasową...
No ale trza poczekać na wypowiedzi doświadczonych konstruktorów/użytkowników tego forum, bo ja narazie studiuje a tam tłoczą mi głównie teorie i pojęcie rozwiązaniach pratycznych mam [niestety

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
z tego co pamiętam to w silniku szczotkowym można zmienić kierunek obrotów tak wiec jest możliwe zastosowanie dwóch pracujących przeciwnie dremelków ... co do kółeczek to może być problem z ich wytrzymałością trzeba by zdobyć jakieś malutkie mosiężne , kiedyś bywały w zabawkach czy tez innych machinach typu magnetowid
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos