przystawka do dremela - pracę z dwoma końcówkami naraz

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
dzwiedz
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

przystawka do dremela - pracę z dwoma końcówkami naraz

Post napisał: dzwiedz » 24 sie 2010, 13:20

Witam (mój pierwszy post na forum więc jestem jeszcze nieco zagubiony ale chyba piszę mniej więcej w dobrym dziale),

potrzebuję kupić bądź zmontować urządzenie, które umożliwi pracę z dwoma końcówkami dremela obracającymi się w przeciwnych kierunkach (czyli mówiąc obrazowo ma to działać jak mikser tylko być sporo mniejsze - rozstaw końcówek rzędu 1 cm, no i wytrzymać minimalne obroty dremela czyli chyba 10000 obr/min)

Czy można zmontować coś takiego z powszechnie dostępnych części - przystawkę która napędzana przez dremela rozdzieli napęd na dwie końcówki (mechanicznie to wydaje się dość proste - dwa czy trzy kółka zębate no ale do tego potrzeba zmotać obudowę i mocowania końcówek.

Druga wersja o której pomyślałem to dwa narzędzia typu dremel obracające się w przeciwnych kierunkach ale nie za bardzo widzę żeby tego typu narzędzia były dostępne z opcją napędu w przeciwną stronę.

Tagi:

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Pneumokok » 24 sie 2010, 16:53

Osobiście co do tych kółek zębatych to nie jestem przekonany czy wytrzymają takie prędkości obrotowe, choć może skoro są to takie małe wymiary.... Ale z drugiej strony same kółka nie powinny być kółkami a kółeczkami zębatymi skoro rozstaw osi wynosi tylko 10mm ;)
Można by spróbować wykombinować coś z przekładnią pasową...

No ale trza poczekać na wypowiedzi doświadczonych konstruktorów/użytkowników tego forum, bo ja narazie studiuje a tam tłoczą mi głównie teorie i pojęcie rozwiązaniach pratycznych mam [niestety :( ] niewielkie

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 24 sie 2010, 21:56

z tego co pamiętam to w silniku szczotkowym można zmienić kierunek obrotów tak wiec jest możliwe zastosowanie dwóch pracujących przeciwnie dremelków ... co do kółeczek to może być problem z ich wytrzymałością trzeba by zdobyć jakieś malutkie mosiężne , kiedyś bywały w zabawkach czy tez innych machinach typu magnetowid
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
dzwiedz
Posty w temacie: 2

Post napisał: dzwiedz » 25 sie 2010, 13:06

Niestety maszynki typu dremel są dość mocno przystosowane do pracy w jedną stronę - w przeciwną nie bedzie działał nadmuch powietrza na silnik i może się odkręcać głowica do mocowania końcówek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”