przekladnia planetarna w domowych warunkach
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
przekladnia planetarna w domowych warunkach
kiedys widzialem przekladnie planetarna wykonana w domowych warunkach. niesty nie mam zdjec.
wieniec zewnetrzny (normalnie - kole z uzebieniem wewnetrzynm) byl wykonany z lancucha przynitowanego do tarczy, zebatki lancuchowe robily za satelity a centrale kolo takze bylo zrobione z lancucha naciagnietego i przymocowanego do walka.
niezbyt skomplikowanan konstrukcja do wykonania w przecietnym warsztacie.
wieniec zewnetrzny (normalnie - kole z uzebieniem wewnetrzynm) byl wykonany z lancucha przynitowanego do tarczy, zebatki lancuchowe robily za satelity a centrale kolo takze bylo zrobione z lancucha naciagnietego i przymocowanego do walka.
niezbyt skomplikowanan konstrukcja do wykonania w przecietnym warsztacie.
POZDRAWIAM
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: przekladnia planetarna w domowych warunkach
ERNEST KUCZEK pisze:...zebatki lancuchowe...

gdzies cos kiedys czytalem o mechanizmie roznicowym rowniez wykonanym z kol lanuchowych i lanuchow.
sam chce zrobic prosta przekladnie obiegowa (bez kola z uzebieniem wewnetrznym) bo potrzebuje znacznie zredukowac obroty na jednym stopniu przy malych gabarytach. na poczatek chcialbym zbudowac prosty prototyp z kolami zebatymi grubosci tylko par mm wycietymi na laserze, stad tez niedawno sie pytalem o program ktory pozwolil by mi wygenerowac te nieszczesne zeby
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
a na jakich obrotach toto chodziło???ERNEST KUCZEK pisze:zebatki lancuchowe robily za satelity a
[ Dodano: 2006-05-31, 11:18 ]
a potrafisz wykreślić zarys ewolwenty? po skorygowaniu zarysu (niekoniecznie) zamień krzywą w odcinki po parę setnych, zapętlić i na wycinarkęDZIKUS pisze:by mi wygenerowac te nieszczesne zeby
-
szczerze mowiac to nie wiem na jakich obrotach pracowala tak ktora widzialem. ale jesli by to zrobic dobrze i zamknac w obudowie z olejem to mysle ze szanse sa na dosyc duze obroty. nie znaczy to ze bedzie lepsza czy taka jak przekladnia z kolami zebatymi, ale tak jak pisalem dla garazowcow i majsterklepek jest to w miare tanie rozwiazanie typu zrob to sam.
[ Dodano: 2006-05-31, 23:50 ]
mozna by sie jeszcze pokusic na eksperyment z pasa zebatego, np. na kleju. trzeba tylko uwazac z kolem centralnym, nie moze byc za male z uwagi na srednice podzialowa w pasie zebatym. w odroznieniu do lancucha po przegieciu na druga strone zwiekszy sie modol.
[ Dodano: 2006-05-31, 23:50 ]
mozna by sie jeszcze pokusic na eksperyment z pasa zebatego, np. na kleju. trzeba tylko uwazac z kolem centralnym, nie moze byc za male z uwagi na srednice podzialowa w pasie zebatym. w odroznieniu do lancucha po przegieciu na druga strone zwiekszy sie modol.
POZDRAWIAM
-
nie wiem czy lepiej czy gorzej, zalezy do czego.bartuss1 pisze:przekładnia falowa moze lepiej
sam kiedys myslalem nad amatorska przekladnia falowa np. z szerokiego pasa zebatego, lub pasa zebatego i przynitowanych blaszek sprezystych. moze kiedys cospokombinuje. a co Ty proponujesz jesli chodzi o przekladnie falowa w domowych warunkach?
POZDRAWIAM