mechanika - trudna belka

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
Dymon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

mechanika - trudna belka

Post napisał: Dymon » 28 kwie 2009, 14:44

Witam
Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania. Próbuje i próbuje i naprawde nic nie wychodzi. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:

Załączniki
belka.jpg
belka.jpg (40.01 KiB) Przejrzano 2508 razy

Tagi:

zolax
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: zolax » 28 kwie 2009, 16:18

Ja nie mam pojęcia jak to rozwiązać ale tego typu zadania pojawiały się już wcześniej i odpowiedzi są tego typu:
- w poradniku młodego technika są wzory
- o wy studenciaki, tylko start: pijecie i pijecie i pijecie goto start , figa z makiem ;)
- pokaz co już zrobiłeś i konkretniej z czym jest problem
- 100 zł :>

Autor tematu
Dymon
Posty w temacie: 2

Post napisał: Dymon » 28 kwie 2009, 18:32

Troche belek juz zrobiłem ale jeszcze nie miałem doczynienia z belkami które maja podpory i siły pod kątem i naprawde nie wiem jak to zapisac. Czy te podpory jak i siły dodaja się do Sumy po X i po Y ? A jesli tak to po x bedzie sin czy cos, tak samo jak po Y? To mój największy probłem ... Jakbym wiedział jak to zrobic te sumy to juz z Mg oraz T bym sobie poradził :) prosze o pomoc :)

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 28 kwie 2009, 18:55

zolax pisze:Ja nie mam pojęcia jak to rozwiązać ale tego typu zadania pojawiały się już wcześniej i odpowiedzi są tego typu:
- w poradniku młodego technika są wzory
- o wy studenciaki, tylko start: pijecie i pijecie i pijecie goto start , figa z makiem ;)
- pokaz co już zrobiłeś i konkretniej z czym jest problem
- 100 zł :>
trudno odmówić racji ale trudno też oczekiwać, że ktoś dla obcej i wirtualnej osoby a często "świeżej" na forum poświęci np. niedzielne popołudnie nad książkami zamiast pójść do parku z żoną i dzieckiem...
no powiedzmy..bez żony też będzie fajnie :grin:
przykładowo:
jeżeli samochód stanie na skrzyżowaniu to przechodnie chętnie popchają ale jak trzeba ten sam samochód zapchać z Koszalina do Warszawy to chętnych już trudniej znaleźć. Prawda?
W tym wypadku samo przepisanie całego rozwiązania w taki sposób aby druga osoba to przeczytała to może nawet godzina pracy.
Niech kolega poda gg lub odezwie się na moje gg. Nie obiecuję nic ale czasami rozwiązuję takie zadania "aby nie wyjść z wprawy".
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Awatar użytkownika

InteGReX_84
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: InteGReX_84 » 30 kwie 2009, 21:14

Przede wszystkim zacznijmy od tego ze to nie jest trudna belka a - będziesz mieć gorsze jeśli , jak dobrze myślę jesteś studentem Pwr na mechanicznym.Ale zacznę może od początku

a)W tej beleczce masz 5 niewiadomych
Rax, Rcx, Rex - reakcje poziome ( przy czym musisz 1 albo 2 z nich rozłożyć na składowe w zależności od układu odniesienia jaki przyjmiesz oraz podanych kątów)
Rey- pionowa
Me - moment utwierdzenia
Belka musi mieć tyle równań ile niewiadomych by dało się ja policzyć.

b)istotną sprawą jest to czy kółeczka w punkcie B i D to przeguby konstrukcyjne ?.Jeżeli tak to sprawa jest prosta, jeżeli nie to belka jest belką hiperstatyczną musisz skorzystać z innych metod np Twierdzenie Castigliano ;).

c) układasz se 5 równań - 3 standardowe plus dwie sumy momentów wynikające z istnienia przegubów. Potem równania ma momenty gnące( najlepiej dla lewej strony dla przegubu B oraz prawa strona dla przegubu D). Zróżniczkujesz je i masz siły tnące.Potem już tylko wykresy i po belce ^_^

kontrast89

Post napisał: kontrast89 » 25 lip 2009, 00:08

ja mam pytanie np do takiej belki które mają 3 podpory lub przegub gdzies w srodku, jak za pomocą superpozycji roawiazac takie belki? zna ktoś może link do jakiegoś pliczku czy coś w którym jest to opisane? lub bynajmniej podstawy superpozycji

konlab

Re: mechanika - trudna belka

Post napisał: konlab » 25 lip 2009, 08:19

Dymon pisze:Witam
Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania. Próbuje i próbuje i naprawde nic nie wychodzi. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania:
Moge rozwiazac to zadanie....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”