Odlewany korpus do frezarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Odlewany korpus do frezarki
Witam wszystkich na forum. To mój pierwszy post, od dłuższego czasu planuje budowe niedużej frezarki. Przeglądałem wiele projektów i zastanawia mnie dlaczego nikt nie zrobił odlewanego korpusu lub jego fragmentu. Zastanawia mnie czy warto i czy to lepsze rozwiązanie niż profile.
Pozdrawiam serdecznie,
Pozdrawiam serdecznie,
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Na forum była dość obszerna dyskusja na ten temat proponuję przeczytaćmiodo90 pisze:Zastanawia mnie czy warto i czy to lepsze rozwiązanie niż profile
https://www.cnc.info.pl/topics60/maszyn ... vt6391.htm
Warto na pewno ale nie jest to takie proste więc może dlatego nikt się nie skusił
Stół wibracyjny , "komora " próżniowa i zaplanowany nawet najmnijszy uchwyt
Do odlewu nic cię nie da przyspawać
Nie da się wywiercić dodatkowego otworu
więc projekt musi być na tip-top a to nie jest takie proste
-
Cena kosmos, żeliwo kosztuje już od 5 zł na ławki lampy i takie duperele. Lepsze stopy wiadomo droższe ale 40 zeta to przesada.Mrozik pisze:Kiedyś byłem w odlewni żeliwa i powiedzieli że jak przyniosę swój model (stolika teowego) to mi odleją bezproblemowo, natomiast cena wychodziła coś koło 40zł/kg jesli dobrze pamiętam.
Zrobić model nie problem, odlać tez nie. Proszę mi tylko powiedzieć czy taka konstrukcja będzie dobra.
-
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 3
No nie wiem czy wykonanie formy i odlewu żeliwnego w warunkach domowych to nie problemmiodo90 pisze:Zrobić model nie problem, odlać tez nie.
Bardzo dobramiodo90 pisze:Proszę mi tylko powiedzieć czy taka konstrukcja będzie dobra
Przy małej maszynie podstawa i stała brama byłoby super

Prościej Grzejniki z demontażu ale problem nie w materiale tylko w jednorazowym stopieniu i odlaniu kilkudziesięciu kilogramów żeliwaMariuszczs pisze:a nie można przetopić np żeliwnego bloku silnika żeby obniżyć koszty
No a potem to trzeba jeszcze obrobić

-
Dzięki wielkie. Trochę rozwiało moje wątpliwości. Zajmuje się modelami odlewniczymi wiec zrobienie ich to nie problem, tak sobie planuje żeby właśnie zrobić podstawe i do tego brame odlaną. To narazie plany - mile widziane sugestie.ARGUS pisze:No nie wiem czy wykonanie formy i odlewu żeliwnego w warunkach domowych to nie problemmiodo90 pisze:Zrobić model nie problem, odlać tez nie.Bardzo dobramiodo90 pisze:Proszę mi tylko powiedzieć czy taka konstrukcja będzie dobra
Przy małej maszynie podstawa i stała brama byłoby super
Prościej Grzejniki z demontażu ale problem nie w materiale tylko w jednorazowym stopieniu i odlaniu kilkudziesięciu kilogramów żeliwaMariuszczs pisze:a nie można przetopić np żeliwnego bloku silnika żeby obniżyć koszty
No a potem to trzeba jeszcze obrobić
A co do złomu na odlew to koszt materiału w cenie odlewu jest niewielki. A bloki silnika raczej się teraz robi z aluminium.