STOŻEK - do wyważania ściernicy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
b_j
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

STOŻEK - do wyważania ściernicy

Post napisał: b_j » 01 paź 2008, 22:08

Witam, mam następujący problem - posiadam ostrzałke do frezów grawerskich i kiedys podczas wymiany ściernicy - zauwazyłem że jest możliwość jej wyważenia. Pojawił sie pewnien problem ponieważ nie miałem do tego niezbędnego urządzenia. Ale ostatno stałem sie szczęsliwym nabywcą takiego cuda z 2 wałkami i libella do wypoziomowania + 2 trzpienie ze stożkami - jeden mega wielki ... wielkości niedługo mojej ściernicy , drugi mniejszy - o stożku około fi 25 chyba w najszerszym miejscu - prawie pasuje ..ale prawie robi wielką róznice i mimo wszystko jest za duży - Z wstępnych pomiarów potrzebował bym taki stożek któego maksymalna średnica wynosi 14 mm , najmniejsza około 11, długość 17 mm . A ponieważ moja ostrzałka jest made in china to ciezko to precyzyjnie zmiezyć a juz wogole kąt jaki tam powinien być - wychodzi coś pomiędzu 5,5 a 6 st.

Czy ktoś z forumowiczów posiada moze rysunke takiego trzpienia do wyważania ściernc ze stożkiem ??? Albo orientuje sie chociaż jaki tam jest kąt ? Byłbym wdzięczy za jakiekolwiek informacje na ten temat - wytoczyłem już 3 takie stożki i cos nie moge trafić z tym kątem.

Pozdrawiam

Tagi:

Wróć do „Mechanika”