No dobrze, jeszcze parę słów,bo jak widzę kol. Draco zgromadził zwolenników.
Wreszcie nic dziwnego skoro forum. Właśnie, może tak od podstaw.
Koledzy, co takiego jest że nie możecie przejść obojętnie obok takich postów. Zaraz usuwać, nie wolno, obraza społeczności, jeden z drugim czuje się ... no właśnie co - obrażony? poirytowany? czy coś jescze?
Forum to prawo wyboru - chcę to czytam a nie to olewam.
W swoim gniewie podobni jesteście do starej babci która oburzona jest widokiem przez dziurkę od klucza.
Kol. Jasiu, często w Twoich postach przebija nawoływanie do świadomego wyboru - głównie w powiastkach o warunkach pracy tu i u Niemca. I dobrze ale wołanie o kasowanie postów nie jest postulatem forum - bo to demokracja tylko dyktaturą - zwykłe nie wolno gdzie brak miejsca na wolny wybór.
A ja właśnie lubię takie zadania. I szkoda że nie ma działu własnie dla takich postów nawet typu "zrób za mnie" Na forum ostatnio wieje nudą a zadania z belek i kratownic nigdy nudne nie są. Zresztą wbrew sobie i tak kolega wnióśł coś od siebie - link do strony z zadaniami to pycha. Jeden rozwiązuje krzyżówki, inny belki.
I co komu przeszkadza że pytanie zadaje leser w ostatniej chwili. Jeden czytajacy umie , drugi mniej ale skorzysta, trzeci znajdzie analogię do swojego problemu. Ale gdy będzie odpowiedź lub podpowiedź. Zresztą niejednemu tu na forum elementarz pokazany na przykładzie uświadomiłby podstawy przydatne w projektowaniu.( myślę o jednym z "filarów" tego forum / filarów -nie mylić z betonowym słupem/).
I z innej strony.
Czym różni się pierwszy post z pytaniem typu:
"Jaki Gkod dla łuku" albo jak się spawa...
albo dużo innych elementarnych pytań zresztą często powielanych wcześniej od pytania o belkę?
Dlaczego wtedy w najgorszym razie zbywane jest to milczeniem, choć częściej jakieś wyjaśnienia padają.
Czy dlatego że jest pełne zrozumienie dla prac ręcznych a dla obliczeń już nie? - Niech się inteligent trochę sam wysili, niech sobie poszpera i znajdzie?
Panowie, jak ma poszperać to wszystko znajdzie i forum jest wtedy zbędne. Bo właśnie tu jest oczekiwanie na szybką odpowiedź od ludzi którzy się znają i szukać nie muszą. Co więcej, właśnie na forum ma padać odpowiedź na elementarne zapytania, bo mądrzejszy gdy zada pytanie to już trudniejsze na które, niestety, forum nie odpowie ( w większości).
"W końcu rozwiązywanie belek absolutnie nie mieści się w profilu tego forum".
akurat dokładnie mieści się w dziale Mechanika.
"Rozumiem, jeśli o taką pomoc poprosiłby człowiek w którymś tam z kolei mądrym poście".
czyżby postulat o komisję weryfikacyjną nt mądrości postów?
"Ale wpada ktoś, nie wiadomo skąd i tylko po to, by mu rozwiązać zadanie zupełnie z tematami forum niezwiązane",
A jak z tematyką forum zwiazane jest spawanie, malowanie, czy inne mocno CNC tematy? Już często czytam o prowadnicach CNC, wrzecionach CNC, łożyskach CNC a pewnie niedługo będą śruby imbusowe CNC. Albo magiczne myślenie - "prostokątna kostka? weź frezarkę CNC i po problemie"
( to powyżej oczywiście nie do kolegi, tak tylko starczo narzekam

)
Ale epistoła
[ Dodano: 2009-06-17, 22:49 ]
właściwie ten betonowy słup bardziej pasuje niż filar