Projekty są niektóre na prawdę kozackie. Ostatnim wynalazkiem jest robot rysujący, równoległy typu Delta. Wygrał zawody w stanach na najlepszego rysującego robota.
Jeżeli projekt jest odpowiednio rozpisany, ma potencjał, są ludzie to jest finansowany z budżetu koła naukowego. Wszystko wtedy jest zamawiane na faktury na uczelnię. Wiadomo że super by było gdyby koło naukowe było samowystarczalne tylko koszt zbudowania nawet budżetowego plotera z plazmą to kwestia pewnie ok 2000 zł, bo sama wypalarka najtańsza kosztuje ok 1000 zł. A tak drogich projektów lepiej unikać, bo ktoś rozpisze, przeznaczy fundusze i w połowie zrezygnuje.
O wiele bardziej przydatna była by frezarka cnc bo do tych najmniejszych konstrukcji często potrzebne są zderzaki z aluminium, elementy podwozia z plexi itp.
Poza tym uważam, że mam jeszcze za mało doświadczenia w tej dziedzinie by ryzykować za czyjeś pieniądze.
Czekam już od dwóch dni na dosłownie kilka ostatnich elementów do mojej konstrukcji. Mam nadzieję że do końca stycznia zamknę już ten projekt i będę mógł myśleć o następnym. Znalazłem tutaj na forum opis frezarki ze stali 10mm, wałkach wiszących fi 30 i fi 40 która od półtorej roku frezuje aluminium do 30 mm grubości i nawet radzi sobie ze stalą. Dokładność i osiągi są powalające i właśnie zastanawiam się nad zbudowaniem takiej maszyny.