problem z drabinką plc fatek

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej

Autor tematu
lukasz.radomski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

problem z drabinką plc fatek

Post napisał: lukasz.radomski » 15 sty 2025, 21:57

Napisałem swój pierwszy program na plc fateka i generalnie wszystko działa dopóki nie zostanie spełniony jeden warunek i nie potrafię zrozumieć dlaczego nie załącza mi cewki wyjścia Y4 tylko samo Y5, ani na podglądzie w winproladder ani fizycznie w plc wyjścia nie załącza,
czy ja to jakoś źle rysuję?
przepraszam za rozmazane zdjęcie ekranu ale nie mam dostępu do komputera w tej chwili
Obrazek

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: problem z drabinką plc fatek

Post napisał: Robert_K » 15 sty 2025, 22:48

Nie załącza Ci Y4 bo masz go również w drabince powyżej i stany, które masz przypisane do Y4 aktualnie wzajemnie się wykluczają, dlatego wyjście nie jest wystawiane. Jeśli chcesz mieć wyjście pod dwoma różnymi warunkami (dwie drabinki) to powinieneś na ich wyjściu dać jakiś marker (coś pośredniego) i w trzeciej drabince ustalić jakieś logoczne zależności pomiędzy nimi.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

pbugdol
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: pbugdol » 16 sty 2025, 06:15

Też mi się wydaje że nie możesz mieć dwa razy wykorzystanego Y4. Trochę dziwie się że kompilator nie wskazuje Ci tego jako błąd. Dawno nie pracowałem na fateku, musiał bym zainstalować na nowo program, ale wydaje mi się że powinien wyświetlać błąd lub ostrzeżenie.

EDIT: Sprawdziłem, pojawia się ostrzeżenie "Zdublowane wyjście dla tego samego adresu", chociaż w woli ścisłości u mnie gdy wymusiłem ten błąd na symulacji wyjście się załączyło. Mimo to nie jest to "zgodne z sztuką".

Autor tematu
lukasz.radomski

Post napisał: lukasz.radomski » 16 sty 2025, 07:53

dziękuję,
dobra chyba zaczynam rozumieć jak to w tym miejscu funkcjonuje,
nie chcę się chwalić, ale ostrzeżeń o zdublowanym wyjściu to ja mam dużo a i tak wszystko działa :lol:
no bo mam dwie proste linijki i to też jest ostrzeżenie?
X1| | -- Y1(S)
X2|\| -- Y1(R)

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: klid16 » 16 sty 2025, 08:11

Rzeczywiście co najmniej dziwne zachowanie.
Nie mam akurat wolnego fateka aby sprawdzić jakby to u mnie wyglądało, ale powinno się aktywować.

Ogólnie przy programowaniu sterowników należy trzymać się zasady, że używasz 1 raz wejścia oraz 1 raz wyjścia.
O wiele ułatwia to zarówno zrozumienie programu jak i kontrolę nad jego działaniem.

Przykład z SET i RESET się również w to zlicza z tym, że możesz użyć raz SET oraz raz RESET dla wybranego tagu.

Ustaw sobie wyświetlanie nazw tagów oraz dodawaj ich nazwy oraz opisy. Szybko idzie zapomnieć co od czego jest.

Awatar użytkownika

pbugdol

Post napisał: pbugdol » 16 sty 2025, 08:28

klid16 pisze:Ogólnie przy programowaniu sterowników należy trzymać się zasady, że używasz 1 raz wejścia oraz 1 raz wyjścia.
Zasadę o stosowaniu raz wyjścia znam i rozumiem, ale o zasadzie używania raz wejścia słyszę pierwszy raz. W czym przeszkadza stosowanie wejścia więcej razy? Oczywiście jeśli wszystko poprawnie opisane.
lukasz.radomski pisze:no bo mam dwie proste linijki i to też jest ostrzeżenie?
X1| | -- Y1(S)
X2|\| -- Y1(R)
To masz akurat dobrze, o ile nie stosujesz więcej identycznych warunków dla tego wyjścia.
Musisz mieć na uwadze, że to jednak prosty program kompilujący ;) No i to "tylko" ostrzeżenie.

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: klid16 » 16 sty 2025, 09:27

pbugdol pisze:Zasadę o stosowaniu raz wyjścia znam i rozumiem, ale o zasadzie używania raz wejścia słyszę pierwszy raz. W czym przeszkadza stosowanie wejścia więcej razy? Oczywiście jeśli wszystko poprawnie opisane.

To bardziej z doświadczenia mówię gdy mamy rozbudowany program. Gdy powstaje potrzeba zmiany tego wejścia lub dołożenia warunku zadziałania robisz to tylko w jednym miejscu.

Do tego akurat piszę dosyć rozbudowane programy gdzie podejście klasycznych funkcji rodzi problemy i stosuję podejście obiektowe.
Obiekt ten ma wejścia i wyjścia i za ich pomocą "porozumiewa się" z innymi obiektami. W takim wypadku wejście jest zawsze do jednego obiektu, gdy informacja o stanie wejścia z tego obiektu jest potrzebna w innym obiekcie, przekazuje on już tą informację za pomocą markera.

Akurat używanie wejścia kilkukrotnie nic nie zepsuje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”