Jakie są na rynku CAMy do drukarek 3D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Jakie są na rynku CAMy do drukarek 3D
Może źle zadałem pytanie - jakie są w ogóle oprogramowania CAM do drukarek 3D na rynku dostępne??
Chyba że każdy producent maszyny pisze własne oprogramowanie?

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jakie są na rynku CAMy do drukarek 3D
Poczytaj to:Bri pisze:Może źle zadałem pytanie - jakie są w ogóle oprogramowania CAM do drukarek 3D na rynku dostępne??
http://reprapforum.pl/
http://www.mojreprap.pl
robert
-
- Kontakt:
Są projekty opensource, jak: Slic3r, Cura, Skeinforge, itp. Jak również programy komercyjne/o zamkniętym źródle jak Kisslicer, Simplify3D itd. W zasadzie każdy profesjonalny producent(tutaj Stratasys), ma swój oryginalny program, a wszystkie inne maszyny opierające się o RepRap używają wszystkiego co jest dostępne w internecie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
Dzięki wielkie za naprowadzenie, ogarnąłem już sporą dawkę informacji.
Miałem kontakt ostatnio ze jakimś badziewiem, chyba z pronciem (Pronterface), zdziwiło mnie że model 3D zwierzątka jest zbudowany z bazyliona polygonów, nijak nie opracowany do powierzchni walcowych/sferycznych/stożkowych a dodatkowo wygenerowany gcode pozbawiony był G2 i G3.
Nie wiem jak to drukowało ale pewnie miotało drukarenką na profilach jak sam szatan.
O ile obróbką skrawaniem nigdy się nie pasjonowałem to drukowanie to już o wiele ciekawsza zabawa.
Miałem kontakt ostatnio ze jakimś badziewiem, chyba z pronciem (Pronterface), zdziwiło mnie że model 3D zwierzątka jest zbudowany z bazyliona polygonów, nijak nie opracowany do powierzchni walcowych/sferycznych/stożkowych a dodatkowo wygenerowany gcode pozbawiony był G2 i G3.
Nie wiem jak to drukowało ale pewnie miotało drukarenką na profilach jak sam szatan.

O ile obróbką skrawaniem nigdy się nie pasjonowałem to drukowanie to już o wiele ciekawsza zabawa.

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel
-
- Kontakt:
każdy model będzie taki. Poszukaj instrukcji do objet25, tam jest fajnie pokazane, że model z Solidworksa powinien być wyeksportowany do stl w jak największej rozdzielczości, bo każdy łuk i tak jest dzielony na mikro odcinki.
Taka to już jest technologia, opierająca się o trójkąty i odcinki.
Pronterface to program do sterowania drukarką, czyli nasz host. Do wyboru jest kilka hostów, w tym jeden polski. Co nie znaczy, że jeden program hostujący jest przypisany do jednej drukarki. Wszystkie drukarki z marlinem działają np. z cura, pronterface, yarhh, ponieważ marlin działa na gcode.
Taka to już jest technologia, opierająca się o trójkąty i odcinki.
Pronterface to program do sterowania drukarką, czyli nasz host. Do wyboru jest kilka hostów, w tym jeden polski. Co nie znaczy, że jeden program hostujący jest przypisany do jednej drukarki. Wszystkie drukarki z marlinem działają np. z cura, pronterface, yarhh, ponieważ marlin działa na gcode.
-
- Kontakt:
No to nie ma obecnie drukarki 3D, która przyjmie coś innego. A przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. STL to standard wymyślony przez wynalazce druku 3D http://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Hull .
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
To chyba jednak niewiele wiesz o pracy na modelach 3D.Bri pisze:Syntetyczny - wiesz, ja o modelach 3D co nieco wiem, ale wychowany jestem na konkretnych bryłach, taki polygonowy stl z chmury punktów nijak nie opracowany to dla mnie kaszana w obróbce.
Łuków podzielonych na odcinki nie akceptuję.
Nie tylko bryły 3D do drukarek ale także wszystkie produkcje filmowe to właśnie chmury trójkątów i poligonów.
Sam model składa się z podstawowych elementów jak odcinki, łuki czy okręgi.
Ale do jego wypełnienia używa się właśnie siatek (mesh) z trójkątów lub innych wielokątów.
Kwestia ilości danych potrzebnych do opisania niepłaskiej powierzchni.
"Kiedy niesprawiedliwość staje się prawem, opór staje się obowiązkiem".
Thomas Jefferson.
Thomas Jefferson.