Witam,
Pisalem o moim problemie w innym temacie, ale zasadniczo ani tam tego miejsce, ani nie spotkalem sie z odpowiedzia wiec zakladam nowy, moze latwiej bedzie trafic na to komus kto bedzie miec zblizony problem:
Jak uruchomic parkowanie maszyny do ustalonego wczesniej punktu.
Pytanie moze wydawac sie banalne, ale mi po prostu to nie dziala.
1. klikam na przycisk park
2. w nowym oknie ktore posiada kilka przyciskow park0, park1 ... zaznaczam "zmien pozycje"
3. klikam na przycisk park0
4. pojawia sie nowe okno w ktorym nazywam nowa pozycje
5. zatwierdzam. w oknie po prawej stronie przedstawiajacej pozycje wrzeciona na stole pojawia sie moja nowa pozycja do parkowania we wlasciwym miejscu wzgledem sciezek narzedzia mojego projektu
6. przesuwam wrzeciono recznie (ctrl + strzalka) by zmienic pozycje z tej park0
7. klikam na park 0. oczekiwalbym ze wrzeciono przesunie sie do pozycji park 0, ale nie dzieje sie nic.Jedyne co widac to ikona "raczki" w gornym prawym rogu na ulamek chwili zmienia sie na "A" i potem spowrotem jest raczka.
Jak uruchomic parkowanie i zrobic by dzialalo w oczekiwany sposob?
Drugi problem mam taki, nie dziala mi tak jak bym oczekiwal automatyczne przesuwanie po podaniu wspolrzednych. Po kliknieciu na "manual" otwiera mi sie okno w ktorym moge wybrac - abs/rel oraz wspolrzedne. Spodziewalbym sie ze gdy jest wybrane abs i wpisze w polu X 100 to pojdzie mi wrzeciono na 100mm na prawo od punktu 0, a gdy wybiore rel to o 100mm od biezacego punktu. Niestety wrzeciono sie przemieszcza w miejsca blizej nie zwiazane z tym co wpisalem, czesto nawet poza krancowki. Ktos sie z tym spotkal?
Pozdrawiam,
Darek
problemy z parkowaniem i manualnym przesuwaniem wrzeciona
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Dobrze robisz, tylko Ty w ogóle nie bazujesz maszyny – co można wnioskować po obrazku zamieszczonym w innym temacie (praca poza stołem). Konkretną przyczyną jest to, że ustawieniach bazowania osi masz prawdopodobnie sekwencje dla osi XYZ ustawioną na „brak”. Ponieważ dojazd do pozycji park także korzysta z tej sekwencji – więc nie jedzie. Rada: zainstaluj krańcówki HOME, bazuj i rozwiążesz 50 problemów na raz.Jak uruchomic parkowanie maszyny do ustalonego wczesniej punktu.
Pytanie moze wydawac sie banalne, ale mi po prostu to nie dziala.
1. klikam na przycisk park
…..
I tak jest - z tym, że punkt zero zależy jaki masz aktualnie kolor licznika: zero materiału jeśli liczniki są zielone lub maszynowe zero jeśli czerwone.Po kliknieciu na "manual" otwiera mi sie okno w ktorym moge wybrac - abs/rel oraz wspolrzedne. Spodziewalbym sie ze gdy jest wybrane abs i wpisze w polu X 100 to pojdzie mi wrzeciono na 100mm na prawo od punktu 0, a gdy wybiore rel to o 100mm od biezacego punktu.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Dzieki za odpowiedz. Mam w tej sytuacji pytanie:
1. czy krancowki home to realne (fizycznie istniejace) krancowki jak te ktore ograniczaja mi ruch wrzeciona tylko ich funkcja jest zerowanie pozycji x/y? czy "instaluje" je gdzes w programie do sterowania?
2.
Zawsze mam zielony licznik. wtedy tez nie idzie mi to do wartosci ktora oczekuje. Pytanie - czy jesli mam zielony licznik i wybieram np absolute 0,0 a jestem na pozycji 100,100 to przesunie sie na 100 w dol i 100 w lewo czy pojdzie mi do 0,0 materialu ktory jest widoczny po prawej stronie (czyli w moim przypadku w przeciwnym kierunku) ?
1. czy krancowki home to realne (fizycznie istniejace) krancowki jak te ktore ograniczaja mi ruch wrzeciona tylko ich funkcja jest zerowanie pozycji x/y? czy "instaluje" je gdzes w programie do sterowania?
2.
Zawsze mam zielony licznik. wtedy tez nie idzie mi to do wartosci ktora oczekuje. Pytanie - czy jesli mam zielony licznik i wybieram np absolute 0,0 a jestem na pozycji 100,100 to przesunie sie na 100 w dol i 100 w lewo czy pojdzie mi do 0,0 materialu ktory jest widoczny po prawej stronie (czyli w moim przypadku w przeciwnym kierunku) ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak. Na ich podstawie Piko zeruje maszynę.kalreg pisze: czy krancowki home to realne
Mogą też być jeszcze LIMITS, które zabezpieczają przed wyjazdem poza obszar roboczy. Ale można je zastąpić programowymi SoftLimits.
Na początek przepisz do niego pozycje X i Y z czerwonego.kalreg pisze:Zawsze mam zielony licznik.

Robert