Strona 1 z 1

Pikocnc bazowanie bramy master/slave

: 09 wrz 2021, 17:50
autor: edzioCNC
Witam, mam problem z bazowaniem bramy na 2 osobnych silnikach i 2 czujnikach indukcyjych Home.
Oś Y ustawiona normalnie, oś A jako slave
Schody zaczęły się przy próbowaniu zbazowania bramy na 2 czujniki tak aby wykluczyć skorygować bramy.
Chodzi mi o to,że jak na czujnik najedzie lewa strona bramy ma się zatrzymać, prawa dojechać i po najechaniu też się zatrzymać.Analogicznie przy odwrotnej sytuacji prawa najeżdża i stoi nastepnie lewa dojeżdża i stoi.
Przeszukałem internety, próbowałem wszelkich sposobów, póki co mam takie coś://

Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 9 = HOME_Z
#NAME_I 7 = HOME_Y_SL


<< IN HOME_X
>> HOME_0

<< IN HOME_Y
>> HOME_1


<< IN HOME_Z
>> HOME_2

<< IN HOME_Y_SL
>> HOME_4

<< IN HOME_Z
>> PROBE
Co robię źle? Proszę o pomoc

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

: 09 wrz 2021, 19:56
autor: bartekn86
Tu akurat nie pomogę, ale zaczepię inny temat, jak by jednak uprościć ten plc do wersji okienkowej, a na konfigu tekstowym zostawic tylko te rzeczy których nie da się zrobić klikająco, to takich pytań jak to wyżej by nie bylo

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

: 10 wrz 2021, 15:55
autor: cosimo
edzioCNC pisze: Oś Y ustawiona normalnie, oś A jako slave
edzioCNC pisze: << IN HOME_Y_SL
>> HOME_4


Oś "A" ma numer 3 nie 4.

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

: 10 wrz 2021, 22:18
autor: edzioCNC
Aż wstyd przyznać ale działa jak natura chciała, dziękuje za pomoc(taka pierdoła). Jeszcze falownik, który nie reaguje na 0/10v i mam wszystko.

Re: Pikocnc bazowanie bramy master/slave

: 11 wrz 2021, 21:30
autor: adam Fx
edzioCNC pisze:Jeszcze falownik, który nie reaguje na 0/10v
czasami oprócz wyboru metody sterowania trzeba podać dodatkowo zakres częstotliwości (mimo że podajemy zawsze min i max Hz to czasem trzeba podać w innym parametrze min Hz dla 0V i Max Hz dla 10V