ZELRP i PIKOCNC?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Pozwoliłem sobie odkopać wątek ponieważ zastanawiam się nad zakupem PikoCNC via USB i podłączeniem go do sterownika Zelpr (który aktualnie posiadam). Kusi mnie łączność przez USB dlatego, że mógłbym na nowszym kompie wówczas działać z maszynką.
Możecie coś szerzej na ten temat powiedzieć o takiej konfiguracji? Co jest jeszcze wymagane do dokupienia oprócz Piko? Jakieś dodatkowe zasilanie? Za co właściwie w takim połączeniu odpowiada Zelpr, a za co PikoCNC?
Możecie coś szerzej na ten temat powiedzieć o takiej konfiguracji? Co jest jeszcze wymagane do dokupienia oprócz Piko? Jakieś dodatkowe zasilanie? Za co właściwie w takim połączeniu odpowiada Zelpr, a za co PikoCNC?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem jaką masz konfigurację sterowania ale może się okazać, że będziesz musiał dokupić niewielki zasilacz do Piko. Albo jeśli masz możliwość to wykorzystać zasilacz już posiadany (o ile napięcie z niego jest akceptowane przez Piko - patrz instrukcja obsługi). Może też Ci się przydać moduł PWM do sterownika falownika wrzeciona. O ile posiadasz falownik.
Jeśli chodzi o podział funkcji to Piko jest sterownikiem, czyli odpowiedzialny jest za wygenerowanie odpowiednich sygnałów do sterowania na podstawie GCODE-ów. A te sygnały przetwarzane są dalej na ruch obrotowy silników w "końcówce mocy" jaką pełni Zelrp.
Jeśli chodzi o podział funkcji to Piko jest sterownikiem, czyli odpowiedzialny jest za wygenerowanie odpowiednich sygnałów do sterowania na podstawie GCODE-ów. A te sygnały przetwarzane są dalej na ruch obrotowy silników w "końcówce mocy" jaką pełni Zelrp.
-
Dzięki za odzew. Z Zelpra zasilania chyba nie pociągnę, wyjścia napięcia ma z tego co wiem o małej obciążalności, więc trzeba będzie pomyśleć o dodatkowym zasilaczu. Falownik posiadam (choć jeszcze nie podłączony), w przyszłości może bym dokupił PWM, na początek chciałbym pomęczyć się klikając guziczki na samym falowniku.marand68 pisze:Nie wiem jaką masz konfigurację sterowania ale może się okazać, że będziesz musiał dokupić niewielki zasilacz do Piko. Albo jeśli masz możliwość to wykorzystać zasilacz już posiadany (o ile napięcie z niego jest akceptowane przez Piko - patrz instrukcja obsługi). Może też Ci się przydać moduł PWM do sterownika falownika wrzeciona. O ile posiadasz falownik.
W takim razie nie muszę dokupywać?RobWan pisze: To już teraz jest na płycie.
Podsumowując:
Czyli w takiej konfiguracji z tego co zrozumiałem wszystkie krańcówki, estop należy poprzepinać do Piko i tylko silniki zostają podpięte do Zelpra? A co wówczas z ustawieniami przełączników i szpilek w Zelprze (podział kroków, prąd itd.)?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Nie.waluś pisze:W takim razie nie muszę dokupywać?

Tak.waluś pisze:Czyli w takiej konfiguracji z tego co zrozumiałem wszystkie krańcówki, estop należy poprzepinać do Piko i tylko silniki zostają podpięte do Zelpra?
Wedle uznania. Jak teraz jest ok, to nic nie zmieniasz.waluś pisze:A co wówczas z ustawieniami przełączników i szpilek w Zelprze (podział kroków, prąd itd.)?
Robert
-
No to elegancko
Kolega prezentował mi jak działa oprogramowanie Piko i z tego co widzę nie przytłacza mnogością niezrozumiałych opcji jak Mach. Wygląda przejrzyście i funkcjonalnie.
Myślę, że byłby to dobry deal, bo za cenę Macha otrzymał bym sterowanie po USB i oprogramowanie zarazem.
Piko ma zdaje się też więcej wyjść więc mógłbym dla świętego spokoju te 6 krańcówek fizycznych dołożyć i czujnik długości narzędzia.
A jeśli idzie o przekaźniki (np. wrzeciono, pompka) to te w Zelprze będą funkcjonowały, czy Piko ma własne?

Myślę, że byłby to dobry deal, bo za cenę Macha otrzymał bym sterowanie po USB i oprogramowanie zarazem.
Piko ma zdaje się też więcej wyjść więc mógłbym dla świętego spokoju te 6 krańcówek fizycznych dołożyć i czujnik długości narzędzia.
A jeśli idzie o przekaźniki (np. wrzeciono, pompka) to te w Zelprze będą funkcjonowały, czy Piko ma własne?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
I jeszcze 3xHOME.waluś pisze:6 krańcówek fizycznych dołożyć i czujnik długości narzędzia.

Nie znam Twojego sterownika, ale pod PIKO podłączasz przekaźniki do pompki i wrzeciona.waluś pisze:przekaźniki (np. wrzeciono, pompka) to te w Zelprze będą funkcjonowały, czy Piko ma własne?
Tak w ogóle, to wszystkie wej/wyj są programowalne (PLC).
Robert
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Co to za model sterownika Zelpr oraz gdzie mogę pytać o ten sterownik. Na portalu akcyjnym brak informacji o takich sterownikach? Planuje kupić picocnc i sterowniki zelpr do niego fajnie jak to tak ładnie pasuje.EG-SPOON pisze:Posiadam sterownik Zelrp + PikoCNC i ta kombinacja spisuje se bardzo dobrze. Producent sterownika Zelrp na życzenie dorabia odpowiednią przejściówkę, więc z podpięciem nie ma żadnych problemów.