Moduł SLAVE do PikoCNC - dla dwóch silników w jednej osi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Jest czwarta oś ale tylko na zasadach technicznych czyli można nią obracać np przy pomocy skryptów... np karuzele z wymiennymi frezami. Z tego co wiem nie nadaje się do obracania np materiałem czy wrzecionem. Podłączana jest w OUT4 i OUT5 co zresztą jest w opcjach opisane...
Opisane co i jak jest w głównym wątku.
Co do bazowania dwóch silników na bramie jest wyjście OUT6 opisane jako wsparcie bazowania bramy do tego jest jakiś moduł który cały proces wspomaga.
Zaraz to Siare przywołam to rozjaśni wszystko
Opisane co i jak jest w głównym wątku.
Co do bazowania dwóch silników na bramie jest wyjście OUT6 opisane jako wsparcie bazowania bramy do tego jest jakiś moduł który cały proces wspomaga.
Zaraz to Siare przywołam to rozjaśni wszystko

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 6
Dziś zamontowałem (z telefoniczym wsparciem autora projektu PikoCNC) sterownik w maszynie z dwoma silnikami w osi X.
Jeden driver osi podpinamy normalnie. Drugi jako oś A wg instrukcji (uwaga - potrzebna taśma ze złączem IDC10 i odpowiednie rezystory). Home drugiego silnika podpinamy do złącza L_YL. W ustawieniach zaznaczamy, że oś (w moim przypadku X) ma swoją oś "slave" w postaci osi A. U mnie trzeba było jeszcze zamienić przewody od faz w drugim silniku, bo kręcił się odwrotnie i wszystko działa - oba końce bramy bazują się niezależnie prostując geometrię, wszystko śmiga jak złoto, a frezer w firmie tak mi dziękował, że nie wiedział, w co mnie całować
Komfort pracy w PikoCNC w porównaniu z wcześniejszym sterownikiem i dedykowanym do niego programem jest nieporównywalny, nie mówiąc już o wzroście prędkości przejazdów o 50%.
Jeden driver osi podpinamy normalnie. Drugi jako oś A wg instrukcji (uwaga - potrzebna taśma ze złączem IDC10 i odpowiednie rezystory). Home drugiego silnika podpinamy do złącza L_YL. W ustawieniach zaznaczamy, że oś (w moim przypadku X) ma swoją oś "slave" w postaci osi A. U mnie trzeba było jeszcze zamienić przewody od faz w drugim silniku, bo kręcił się odwrotnie i wszystko działa - oba końce bramy bazują się niezależnie prostując geometrię, wszystko śmiga jak złoto, a frezer w firmie tak mi dziękował, że nie wiedział, w co mnie całować

Komfort pracy w PikoCNC w porównaniu z wcześniejszym sterownikiem i dedykowanym do niego programem jest nieporównywalny, nie mówiąc już o wzroście prędkości przejazdów o 50%.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
podłączyłeś silniki krokowe, czy serwomotory?barkas pisze:Jeden driver osi podpinamy normalnie. Drugi jako oś A wg instrukcji
Czyli bazujesz każdą stronę na swój wyłącznik home. To fajnie, bo można sprzętowo puścić bazowanie na indeks z użyciem wyłącznika home wpiętego w serwodrajwer i zaczyna być realne sterowanie osią zależną w piko.barkas pisze:oba końce bramy bazują się niezależnie prostując geometrię
Kurcze korci mnie by poświęcić czas na testy tego rozwiązania.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Wszystko działało znakomicie na wersji 2.2.7.
Zrobiłem update do FW 3.0.3 i niestety, w programie w wersji 4.1.3, pomimo ustawienia wszystkiego tak samo, jak w starszej wersji, "dwustronne" bazowanie bramy nie działa
Co robię nie tak? Pomóżcie!
Ewentualnie może ma ktoś FW sterownika właściwe dla programu w wersji 2.2.7 - bo maszyna stoi
.
Zrobiłem update do FW 3.0.3 i niestety, w programie w wersji 4.1.3, pomimo ustawienia wszystkiego tak samo, jak w starszej wersji, "dwustronne" bazowanie bramy nie działa

Co robię nie tak? Pomóżcie!
Ewentualnie może ma ktoś FW sterownika właściwe dla programu w wersji 2.2.7 - bo maszyna stoi

-
Home drugiego silnika bramy mam podpięty do złącza L_YL. W ustawieniach zaznaczyłem, że oś z bramą (w moim przypadku Y) ma swoją oś "slave" w postaci osi A.
Dalej zaczyna się czarna magia dla mnie.
Mam coś takiego:
//==============================================================================
// Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 4 = LIM_YL
#NAME_I 9 = HOME_Z
<< IN HOME_X
>> HOME_0
<< IN HOME_Y
>> HOME_1
<< IN LIM_YL
>> HOME_1
<< IN HOME_Z
>> HOME_2
<< IN HOME_Z
>> PROBE
Dopisałem po omacku to, co zaznaczone podkreśleniem. Niestety, dalej nie działa (kolizja zamiast bazowania).
Dalej zaczyna się czarna magia dla mnie.
Mam coś takiego:
// Wejścia HOME
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 4 = LIM_YL
#NAME_I 9 = HOME_Z
<< IN HOME_X
>> HOME_0
<< IN HOME_Y
>> HOME_1
<< IN LIM_YL
>> HOME_1
<< IN HOME_Z
>> HOME_2
<< IN HOME_Z
>> PROBE
Dopisałem po omacku to, co zaznaczone podkreśleniem. Niestety, dalej nie działa (kolizja zamiast bazowania).