Bo teraz to jeszcze nie działa autonomicznie a już drogo...
Jutro ogarnę, dziś już wyczerpałem przyjemność myśleniaCOSIMO mam nadzieje że jest to do ogarnięcia no i zaraz po uruchomieniu wrzucam filmiki
Sygnał o zajętości wieszaka trzeba wykorzystać przynajmniej do awaryjnego zablokowania sekwencji - to dobry pomysł.Na talerzu jest czujnik czy w danym uchwycie jest narzędzie. (nie wiem gdzie to podłączyć) Czujnik musiałby potwierdzać czy narzędzie może być odłożone lub potwierdzał czy jest coś do zabrania jeśli wrzeciono było by puste.
Z tego co piszesz wynika, że podjeżdżasz osią Y (i Z) do zadanej pozycji, a odpowiednio obrócony wieszak pneumatyka wpycha na uchwyt. Nie wiem czy nie lepiej byłoby aby najpierw pneumatyka wstawiła wieszak o obręb stołu a następnie uchwyt narzędzia by w nią kulturalnie wjechał. Piszę to, bo taka pneumatyka ON/OFF kojarzy mi się z dosyć nerwowymi ruchamiPneumatyczny dosunięcie talerza który wsuwa się w uchwyt stożka narzędziowego.
Nie w tym wypadku to nie problem, jako że wszystko i tak będzie w skrypcie zaprogramowane.Problematyczne jest tez to że czujnik narzędzia mam mam na wartościach ujemnych względem HOME X i Y