Witam,
Czy ktoś z użytkowników SolidCAM posiada informacje z jaką dokładnością przeprowadzana jest symulacja procesu obróbki (generowanie programu na maszynę)?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pzdr
Dokładność obróbki w SolidCAM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Ogólnie to jest tak, że każdy program CAM posiada określoną dokładność obliczania toru narzędzia w trakcie wirtualnej obróbki. Dokładność ta ma wpływ na program obróbkowy generowany przez postprocesor. Chodzi mi o to jak duży błąd w wynikowej dokładności wymiarowej detalu (w porównaniu z założeniami), jest generowany na etapie modelowania obróbki w programie CAM (w tym przypdaku SolidCAM). Mam nadzieję, że troche wyjaśniłem mój problem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeżeli dobrze kojarzę to mówimy tu o dwóch różnych rzeczach. Możesz ustawić zarówno dokładność obróbki (ma ona wpływ na rzeczywistą obróbkę na maszynie a więc i na długość programu) jak i dokładność symulacji (dzięki niej masz dokładniej odwzorowaną symulację). Dodatkowo jest jeszcze np. dokładność wchytywania bryły która ma być obrabiana. Także na dokładność obróbki wpływa kilka parametrów które możesz zmieniać. Nie jestem na 100% pewien ale wydaje mi się że tak właśnie jest