Serwosterownik Emerson LX-700
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Serwosterownik Emerson LX-700
Witam wszystkich
Posiadam 3 serwosterowniki LX-700 + serwomotory 1200W 3 X 220V
Czy ktos posiada jakąkolwiek dokumentacje do owych serwosterowników,ewentualnie prosze o pomoc w odpaleniu sterownika.
Pozdrawiam
Posiadam 3 serwosterowniki LX-700 + serwomotory 1200W 3 X 220V
Czy ktos posiada jakąkolwiek dokumentacje do owych serwosterowników,ewentualnie prosze o pomoc w odpaleniu sterownika.
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
witam ja mam pytanie do kolegi whitetom czy mial cos do czynienia z tymi sterownikami? ponieważ ja mam cztery komplety takich w domu i nie wiem jak je uruchomić. Są one zasilane 3x230VAC także mam falownik który z jednej fazy robi trzy U_V_W 3x230vac
tylko jak to podłączyć
niby w pdfce jest wszystko ale niechcialbym czegoś upalić.
bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 2008-05-28, 13:44 ]
...a jesli chodzi o sterowanie to dzisiaj używamy STEP/DIR/ENABLE a tam są jakieś analogi
tylko jak to podłączyć

bardzo proszę o pomoc.
[ Dodano: 2008-05-28, 13:44 ]
...a jesli chodzi o sterowanie to dzisiaj używamy STEP/DIR/ENABLE a tam są jakieś analogi

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Wszystko jest jak najbardziej w porządku, choć nie chciało mi się wgłębiać w .pdf
Nie jest to servodriver tylko serwowzmacniacz a to są dwie rożne rzeczy.
By to uruchomić potrzebujesz servo z tacho, system pomiarowy (listwę na osi) i sterownie +-10V
Reasumując na step/dir to nie ma prawa ruszyć i nawet dobrze, możesz dokupić odpowiedni sprzed do macha niestety to wydatek min 900$ plus wszystkie inne opłaty (cło, transport)
Nie jest to servodriver tylko serwowzmacniacz a to są dwie rożne rzeczy.
By to uruchomić potrzebujesz servo z tacho, system pomiarowy (listwę na osi) i sterownie +-10V
Reasumując na step/dir to nie ma prawa ruszyć i nawet dobrze, możesz dokupić odpowiedni sprzed do macha niestety to wydatek min 900$ plus wszystkie inne opłaty (cło, transport)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
posiadam serwo do tego "wzmacniacza" z wbudowanym "enkoderem" bo mysle ze to jest to tzw tacho. one wlasnie razem pracowaly w maszynie ale dostalem tylko serwa i te wzmacniacze.. A czy mozna je jakos uruchomic tak zeby sie poruszaaly? jaka jest idea sterowania tym wzmacniaczem ? prosze o wytlumaczenie po "chlopsku".. dziekuje
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
karol1010,
poczytaj dok. do tego:
http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php#Mach3
poczytaj dok. do tego:
http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php#Mach3
Kod: Zaznacz cały
DSPMC/IP is an Ethernet based motion control and data aquisition product. Utilizing the latest DSP technology, the DSPMC/IP offers the highest performance in its class.
8 Channels Servo Drive Analog Outputs, Range ±+-10V, 14-Bit Resolution
8 Channels Analog Inputs, Range 0..5Volts, 14-bit Resolution
6 Differential Quadrature Encoder Inputs. 32-Bit Resolution
2 Mhz Encoder frequency. Encoder resolution multiplied by 4 thru Hardware.
1 RS-232 Serial Port.
48 Digital I/O (32 Inputs & 16 Outputs)
Ethernet connectivity using TCP/IP interface.
CAN connectivity for DeviceNET based field devices. (Optional)
Wide input power range 10-40VDC
Windows based programming using Visual Basic and C/C++ libraries.
The DSPMC/IP board is the perfect solution for a variety of applications, e.g.,
PC Based Motion Controller
Storage and Retrieval Systems
Milling / Lathe CNC Machines
etc
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
heh..
czyli bez tego te serwowzmacniacze są bezużyteczne...?
Wczoraj podlaczylem wszystko jak trzeba zasiliłem logike i zaswiecila sie dioda DRIVE OK.
potem trzebabylo padlaczyc napiecie 3fazowe z tym ze napiecie miedzy fazami musiało wynosić 230v (SPRZĘT USA..) wiec wpadłem na pomysl zeby po prostu kupić falownik który z jednej fazy robi trzy fazy. ostawiłem go na 50hz i podłączyłem.. a tu niespodzianka: falownik wyrzuca przeciążenie prądowe. FALOWNIK JEST 2,2KW.
I teraz jestem w kropce. trafo 3fazowe przekladnioe troszke kosztuje.
ze schematu blokowego wynika ze serwo jest sterowane napieciem stalym i pomyslalem czy mozliwe jest aby dac mu poprostu jedna faze na te trzy wejscia i tyle , bo to i tak idzie do mostka prostowniczego.

Wczoraj podlaczylem wszystko jak trzeba zasiliłem logike i zaswiecila sie dioda DRIVE OK.
potem trzebabylo padlaczyc napiecie 3fazowe z tym ze napiecie miedzy fazami musiało wynosić 230v (SPRZĘT USA..) wiec wpadłem na pomysl zeby po prostu kupić falownik który z jednej fazy robi trzy fazy. ostawiłem go na 50hz i podłączyłem.. a tu niespodzianka: falownik wyrzuca przeciążenie prądowe. FALOWNIK JEST 2,2KW.
I teraz jestem w kropce. trafo 3fazowe przekladnioe troszke kosztuje.
ze schematu blokowego wynika ze serwo jest sterowane napieciem stalym i pomyslalem czy mozliwe jest aby dac mu poprostu jedna faze na te trzy wejscia i tyle , bo to i tak idzie do mostka prostowniczego.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kolega kombinuje jak koń pod górę. Falownik sam nie daje napięcia w postaci sinusoidy tylko cyfrowy przebieg z modulacją szerokości impulsów (PWM) o amplitudzie napięcia zasilania, czyli 230V *1.41 =ok 325V tak strome przebiegi próbujące naładować kondensatory w serwie powodują ewidentnie przekroczenie dopuszczalnego prądu i falownik się wyłącza. Silnik działa ponieważ jego indukcyjność ogranicza szybkość narastania prądu. Jeśli to ma koniecznie zadziałać to musisz włączyć pomiędzy te urządzenia dławiki, ale i tak cienko to widzę. Najlepiej podłącz tylko dwie fazy z 230 i będzie działać, tylko mocy będziesz miał znacznie mniej do dyspozycji.