Przejsciowka USB - RS232
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Przejsciowka USB - RS232
Przejściówka USB - RS232 do połączenia laptopa (bez gniazda RS232) z maszyna CNC (gniazdo RS). Sa różne na rynku , jaka wybrać , działa toto w ogóle ??
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przejsciowka USB - RS232
Kiedyś próbowaliśmy takie coś zastosować i nie chciało to hulać. Przez taką przejściówkę program nie chciał się łączyć z maszyną, przez RSa nie miał problemu. Niestety nie pamiętam co to była za przejściówka.
Co oczywiście nie oznacza, że żadna nie działa.
Pozdrawiam.
Co oczywiście nie oznacza, że żadna nie działa.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jeśli nie zadziała pierwszy z brzegu konwerter to sprawdź specyfikację portu RS w maszynie (chyba, że możesz to sprawdzić wcześniej).
Najzwyklejsze przejściówki obsługują tylko 2 linie : tx i rx (pin 2 i 3) + masa (pin 5)
Najlepsze konwertery jakie używałem podłączało się pod express card w laptopie. Miały bezpośrednie połączenie z płytą główną, wiec port RS był praktycznie "hardwarowy". Nie łączyłem się żadnym CNC, ale RS to RS
Najzwyklejsze przejściówki obsługują tylko 2 linie : tx i rx (pin 2 i 3) + masa (pin 5)
Najlepsze konwertery jakie używałem podłączało się pod express card w laptopie. Miały bezpośrednie połączenie z płytą główną, wiec port RS był praktycznie "hardwarowy". Nie łączyłem się żadnym CNC, ale RS to RS

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ja używam zwykłej przejściówki ftdi i działa zawsze jest też moxa n port, to nie ma bata, że nie zadziała, tylko kosztuje zdrowo.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
RS232 to RS232, podłączy pod wszystko. Tylko jak słusznie ktoś zauważył, niektóre proste przejściówki dla elektroników obsługują tylko dwa piny Rx i Tx. A są jeszcze jakieś piny zegarowe, reset czy cuś.
Trzeba poczytać opis żeby wybrać odpowiednią przejściówkę. Może nie warto oszczędzać kilkudziesięciu złotych i kupić coś konkretniejszego?
Trzeba poczytać opis żeby wybrać odpowiednią przejściówkę. Może nie warto oszczędzać kilkudziesięciu złotych i kupić coś konkretniejszego?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Tylko który bo jest ich kilka rodzajów , różne chipy....
http://allegro.pl/adapter-usb-to-rs232- ... 90936.html
http://allegro.pl/adapter-przejsciowka- ... 26404.html
http://allegro.pl/unitek-konwerter-adap ... 15819.html
http://allegro.pl/savio-adapter-usb-rs2 ... 25770.html
-
Pierwszy i trzeci to chyba to samo. Natomiast czwarty jest chyba na takim gównianym chińskim układzie, ale pewny nie jestem. Brałbym pierwszy bo cena dobra a i szkoda 25zł nie będzie.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ja używam do różnej maści urządzeń sieciowych przejściowkę opartą o kość ftdi i nie trafiłem jeszcze na sprzęt z którym nie udało by się połączyć.. kupiłem to to na allegro, taka płytka z USB z jednej strony i ta z drugiej.. bez obudowy. Jak będę w chacie to mogę fotkę podesłać..
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
No niestety musisz zainwestować kilkadziesiąt złotych w różne przejściówki. Może od razu trafisz na dobrą.
Przede wszystkim dowiedz się czy Twoje urządzenie wykorzystuje sprzętową kontrolę przepływu. Jeśli nie to nada się każda, nawet taka o której pisali koledzy że ma tylko dwie linie. Jeśli tak to już musisz kupić taką, która ma jeszcze dwie linie RTS i CTS - jednym słowem ma wspierać sprzętową kontrolę przepływu.
Kolejna rzecz to poziom napięć. Skracając to w teorii poziom napięć zawiera się od +/- 3V do +/- 12V. Niestety zdarza się, że urządzenia nie są tak liberalne i nie działają np. poniżej +/-9V a przejściówka może dawać no. +/- 7V. To jest najczęściej przyczyną niedziałania.
Zatem dobierzesz metodą prób i błędów.
Co do tego czy przejściówka jest na USB czy bezpośrednio w kompie czy jeszcze na innym interfejsie to nie ma kompletnie znaczenia.
To nie jest LPT z bezpośrednim sterowaniem pinami w czasie rzeczywistym, używany w ten sposób do sterowania maszyn CNC.
A właśnie, jak ten RS jest używany w maszynie? Bo zdarzały się kiedyś użycia RS-a dokładnie w ten sam sposób. Natywnie RS232 ma więcej linii i używano ich do sterowania różnymi cudakami w taki sam sposób jak używa się LPT do sterowania CNC. W takim zastosowaniu chyba żadna przejściówka na USB nie zadziała.
Przede wszystkim dowiedz się czy Twoje urządzenie wykorzystuje sprzętową kontrolę przepływu. Jeśli nie to nada się każda, nawet taka o której pisali koledzy że ma tylko dwie linie. Jeśli tak to już musisz kupić taką, która ma jeszcze dwie linie RTS i CTS - jednym słowem ma wspierać sprzętową kontrolę przepływu.
Kolejna rzecz to poziom napięć. Skracając to w teorii poziom napięć zawiera się od +/- 3V do +/- 12V. Niestety zdarza się, że urządzenia nie są tak liberalne i nie działają np. poniżej +/-9V a przejściówka może dawać no. +/- 7V. To jest najczęściej przyczyną niedziałania.
Zatem dobierzesz metodą prób i błędów.
Co do tego czy przejściówka jest na USB czy bezpośrednio w kompie czy jeszcze na innym interfejsie to nie ma kompletnie znaczenia.
To nie jest LPT z bezpośrednim sterowaniem pinami w czasie rzeczywistym, używany w ten sposób do sterowania maszyn CNC.
A właśnie, jak ten RS jest używany w maszynie? Bo zdarzały się kiedyś użycia RS-a dokładnie w ten sam sposób. Natywnie RS232 ma więcej linii i używano ich do sterowania różnymi cudakami w taki sam sposób jak używa się LPT do sterowania CNC. W takim zastosowaniu chyba żadna przejściówka na USB nie zadziała.
czilałt...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Witam
Musisz poczytać specyfikację, większość przejściówek dostosowana jest do telefonów i mikroprocesorów i ma wyjście i wejście o poziomach 0V i 3,3V lub TTL 0V i 5V.
Prawdziwe RS w komputerze ma poziomy rzędu +/- 12V lub coś w tej okolicy.
Przejściówki z pełnym RS są budowane na znanych układach FTDI i mają konwerter poziomów napięć najczęściej na MAX232. O ile dorobienie konwertera poziomów jest w miarę proste, to dorobienie kontroli przepływu danych ( RTS, CTS ) jest mało realne. Wydaje mi się że żaden z przykładów nie spełnia warunków kontroli transmisji, na Allegro są prawdziwe konwertery, ale ich cena to około 55zł, trzeba szukać USB-RS2323 FTDI.
Musisz poczytać specyfikację, większość przejściówek dostosowana jest do telefonów i mikroprocesorów i ma wyjście i wejście o poziomach 0V i 3,3V lub TTL 0V i 5V.
Prawdziwe RS w komputerze ma poziomy rzędu +/- 12V lub coś w tej okolicy.
Przejściówki z pełnym RS są budowane na znanych układach FTDI i mają konwerter poziomów napięć najczęściej na MAX232. O ile dorobienie konwertera poziomów jest w miarę proste, to dorobienie kontroli przepływu danych ( RTS, CTS ) jest mało realne. Wydaje mi się że żaden z przykładów nie spełnia warunków kontroli transmisji, na Allegro są prawdziwe konwertery, ale ich cena to około 55zł, trzeba szukać USB-RS2323 FTDI.