witam
Właśnie mam zamiar zmontować zasilacz do mojej CNC. Zastosowane silniki to silniki krokowe o prądzie 6A (przy połączeniu równoległym uzwojeń) lub3A (przy szeregowym). Jak na razie nie wiem w jakim połączeniu będą pracować. Sterowniki do silników są o prądzie max 5.6A i napięciu zasilania 20V..50V stałego. Przeczytałem uważnie to forum i przeczytałem coś takiego, że sterowniki nie powinny być zasilane w górnej granicy napięcia (najlepiej ok 30 .. 35V) gdyż grozi to ich uszkodzeniem (chodzi o przepięcia z silników podczas hamowania i zmiany napięcia w sieci) . Z kolei na innym wątku przeczytałem, że powinno się właśnie zasilać sterowniki jak najwyższym możliwym napięciem bo lepsza jest dynamika. Sam już nie wiem jaki trafo zastosować. Myślałem o trafo toroidalnym o napięciu wyjściowym 32V i prądzie 6.25A (oczywiście na jeden silnik). Może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie...
Pozdrawiam
dobór transformatora do zasilania CNC
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: dobór transformatora do zasilania CNC
Trafo o wyjściu 32V będzie miało po wyprostowaniu 46-48V czyli górna granica do twoich sterowników sugeruję trafo które będzie miało 24 V na wyjściugrzes_pos pisze: Myślałem o trafo toroidalnym o napięciu wyjściowym 32V i prądzie 6.25A (oczywiście na jeden silnik).

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Witam.
Wszystko zależy od sterowników - na jakim napięciu mogą bezpiecznie pracować.
Chodzi o to żeby napięcie po wyprostowaniu było ciut niższe od max napięcia sterownika.
W tym konkretnym przypadku napięcie po wyprostowaniu powinno mieścić się w przedziale właśnie ok 35V ( czyli trafo ok 24V)
Pozdrawiam
Wszystko zależy od sterowników - na jakim napięciu mogą bezpiecznie pracować.
Chodzi o to żeby napięcie po wyprostowaniu było ciut niższe od max napięcia sterownika.
W tym konkretnym przypadku napięcie po wyprostowaniu powinno mieścić się w przedziale właśnie ok 35V ( czyli trafo ok 24V)
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jeśli kolega zastosuje trafo o napięciu 30V na wyjściu to o dynamice nie ma mowy, ponieważ... sterowniki tego nie wytrzymają. A spalone sterowniki raczej rzadko działają.grzes_pos pisze:a o co chodzi z tą dynamiką ??? Czy nie będzie różnicy w pracy silników gdy zastosuje zasilanie 24V lub 32V z tą samą wydajnością prądową ????

Posłuchaj Kolegi gmaro i zastosuj trafo 24V na wyjściu.