dobór transformatora do zasilania CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
grzes_pos
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

dobór transformatora do zasilania CNC

Post napisał: grzes_pos » 08 kwie 2008, 08:20

witam

Właśnie mam zamiar zmontować zasilacz do mojej CNC. Zastosowane silniki to silniki krokowe o prądzie 6A (przy połączeniu równoległym uzwojeń) lub3A (przy szeregowym). Jak na razie nie wiem w jakim połączeniu będą pracować. Sterowniki do silników są o prądzie max 5.6A i napięciu zasilania 20V..50V stałego. Przeczytałem uważnie to forum i przeczytałem coś takiego, że sterowniki nie powinny być zasilane w górnej granicy napięcia (najlepiej ok 30 .. 35V) gdyż grozi to ich uszkodzeniem (chodzi o przepięcia z silników podczas hamowania i zmiany napięcia w sieci) . Z kolei na innym wątku przeczytałem, że powinno się właśnie zasilać sterowniki jak najwyższym możliwym napięciem bo lepsza jest dynamika. Sam już nie wiem jaki trafo zastosować. Myślałem o trafo toroidalnym o napięciu wyjściowym 32V i prądzie 6.25A (oczywiście na jeden silnik). Może ktoś z szanownych forumowiczów podpowie...

Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: dobór transformatora do zasilania CNC

Post napisał: gmaro » 08 kwie 2008, 08:53

grzes_pos pisze: Myślałem o trafo toroidalnym o napięciu wyjściowym 32V i prądzie 6.25A (oczywiście na jeden silnik).
Trafo o wyjściu 32V będzie miało po wyprostowaniu 46-48V czyli górna granica do twoich sterowników sugeruję trafo które będzie miało 24 V na wyjściu :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
grzes_pos
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzes_pos » 08 kwie 2008, 13:28

a o co chodzi z tą dynamiką ??? Czy nie będzie różnicy w pracy silników gdy zastosuje zasilanie 24V lub 32V z tą samą wydajnością prądową ????

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: paulg » 08 kwie 2008, 14:10

Witam.
Wszystko zależy od sterowników - na jakim napięciu mogą bezpiecznie pracować.
Chodzi o to żeby napięcie po wyprostowaniu było ciut niższe od max napięcia sterownika.
W tym konkretnym przypadku napięcie po wyprostowaniu powinno mieścić się w przedziale właśnie ok 35V ( czyli trafo ok 24V)
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

gwozdex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: gwozdex » 08 kwie 2008, 21:51

grzes_pos pisze:a o co chodzi z tą dynamiką ??? Czy nie będzie różnicy w pracy silników gdy zastosuje zasilanie 24V lub 32V z tą samą wydajnością prądową ????
Jeśli kolega zastosuje trafo o napięciu 30V na wyjściu to o dynamice nie ma mowy, ponieważ... sterowniki tego nie wytrzymają. A spalone sterowniki raczej rzadko działają. :grin:
Posłuchaj Kolegi gmaro i zastosuj trafo 24V na wyjściu.

Autor tematu
grzes_pos
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: grzes_pos » 09 kwie 2008, 20:59

witam

Przemyślałem sprawę, przeczytałem jeszcze kilka innych postów i zdecydowałem zakup transformatora toroidalnego o napięciu wyjściowym 24V i mocy 500VA. Prąd na wyjściu ok 20 A. Oczywiście zastosuję softstart.
Jak się nie nada to będzie do odsprzedaży.....

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”