dance1 pisze:
miałem kilka możliwości samodzielnie przekonać się jakim badziewiem są te chińskie sterowniki, nie polecam. Zawieszenia całego systemu, restarty itp kwiatki na porządku dziennym, identycznie sytuacja wygląda z chińskimi tanimi sinumerikami, zresztą cena też o czymś świadczy. Lepiej już postawić tokarkę na sprawdzonym linux, gdzie jak coś padnie od ręki zrobisz lub kupisz nowe.

to mnie kolega niepocieszyl. Jak to ma się wieszać to ja dziękuje. Linux - nie mowie nie ale już nieco go liznąłem i jestem pewien ze nie poradzę sobie sam z np. sterowaniem zmieniaczem narzędzi

. Złożyłem i uruchomiłem dwie maszyny na Linuxie ale to były proste sterowania żadnych kwiatków typu zmieniacz narzędzi , cala hydraulika (uchwyt na dobra sprawę mógł bym zamontować zwykły na klucz) ale zostaje jeszcze konik. Tokarka ma 2 biegowa skrzynie którą chciał bym zachować. Powiem szczerze ze nieco mnie przeraza ilość roboty która trzeba będzie włożyć w ta przekładkę.
Z opisu na stronie producenta wynika ze pracuje to tylko z Machem a ten , jak czytałem , do tokarki to nie najlepszy wybór.